Nenad Gujaničić: Vrlo nizak prinos na kapital bankarskog sektora

Nenad Gujaničić: Vrlo nizak prinos na kapital bankarskog sektora

Iako je bankarski sektor u Srbiji zabeležio rast tržišnog učešća u 2015 godini, ostvario je nezadovoljavajuć prinos u odnosu na angažovani kapital i aktivu.

Foto: Nenad Gujaničić

Foto: Nenad Gujaničić

Krajnji rezultat bankarskog sektora u iznosu od 7,5 milijardi dinara bio je 3,2 puta bolji u odnosu na 2014. godinu. Međutim, kada se posmatra prinos na aktivu ili kapital,  “jasno je da je reč o prilično niskoj profitabilnosti“, kazao je finansijski analitičar WISEbrokera Nenad Gujaničić na predstavljanju publikacije Finansije top 2015/2016 magazina Biznis i finansije.

“Iako su pojedini, pre svega veći igrači na tržištu, ostvarili solidne rezultate, prinos na kapital celog bankarskog sektora iznosio je nevelikih 1,2 odsto“, rekao je Gujaničić.

Banka Intesa je po visini aktive i dobiti u 2015. prva na rang listi banaka, dok je u sektoru osiguranja, u prethodnoj godini najveće tržišno učešće po visini premije ostvarilo Dunav osiguranje.

Kao što je Gujaničić ranije pisao za Gdeinvestirati, Komercijalna banka je u prošloj godini ostvarila veliki gubitak i “istopila dobit banaka”, i to posle godine u kojoj je ostvarila veliki dobitak. To, prema rečima ovog analitičara, ukazuje na opasnu stvar, a to je “kredibilitet finansijskih izveštaja, koji nisu na visokom nivou”.

Rezultati bankarskog sektora u 2015 godini, u odnosu na 2014. godinu:

  • likvidnost bankarskog sektora 8,2 odsto veća u odnosu na kraj 2014. godine
  • kapital bankarskog sektora porastao je 0,7 odsto na 619 milijardi dinara
  • aktiva veća za 2,9 odsto, iznosila 3.047,8 milijardi dinara

Glavna promena u bilansima uzrokovana je politikom kamata, dok su najveći teret bilansa i protekle godine bili otpisi i rezervisanja po pitanju loših kredita, a rashodi po osnovu obezvređenja finansijskih plasmana iznosili su 60,2 milijarde dinara.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Biznis i finansije
Previous George Soros: U slučaju Brexita, funta će oslabiti barem 15 odsto
Next EU: Usvojene mere za borbu protiv utaje poreza

You might also like

Kompanije 0 Comments

Snapchat – Preko 20. milijardi dolara vredna kopanija za samo 5. godina

Jedna od najpopularnijih aplikacija za slanje slika i videa po prvi put je zatražila IPO (initial public offering – inicijalna javna ponuda), odnosno prvi put je izašla na berzu. Vrednost

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija: Javni dug 71,9 odsto BDP-a

Javni dug Srbije na kraju juna 2016. godine iznosio je 24,18 milijardi evra, što je 71,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Banke i finansije 0 Comments

Dobit kompanije Softbank pala za 98 odsto

Japanska tehnološka kompanija Softbank grupa objavila je pad dobiti od 98 posto u periodu april-jun, zbog gubitaka proisteklih od ulaganja u kinesku Alibabu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply