Nenad Gujaničić: Vrlo nizak prinos na kapital bankarskog sektora

Nenad Gujaničić: Vrlo nizak prinos na kapital bankarskog sektora

Iako je bankarski sektor u Srbiji zabeležio rast tržišnog učešća u 2015 godini, ostvario je nezadovoljavajuć prinos u odnosu na angažovani kapital i aktivu.

Foto: Nenad Gujaničić

Foto: Nenad Gujaničić

Krajnji rezultat bankarskog sektora u iznosu od 7,5 milijardi dinara bio je 3,2 puta bolji u odnosu na 2014. godinu. Međutim, kada se posmatra prinos na aktivu ili kapital,  “jasno je da je reč o prilično niskoj profitabilnosti“, kazao je finansijski analitičar WISEbrokera Nenad Gujaničić na predstavljanju publikacije Finansije top 2015/2016 magazina Biznis i finansije.

“Iako su pojedini, pre svega veći igrači na tržištu, ostvarili solidne rezultate, prinos na kapital celog bankarskog sektora iznosio je nevelikih 1,2 odsto“, rekao je Gujaničić.

Banka Intesa je po visini aktive i dobiti u 2015. prva na rang listi banaka, dok je u sektoru osiguranja, u prethodnoj godini najveće tržišno učešće po visini premije ostvarilo Dunav osiguranje.

Kao što je Gujaničić ranije pisao za Gdeinvestirati, Komercijalna banka je u prošloj godini ostvarila veliki gubitak i “istopila dobit banaka”, i to posle godine u kojoj je ostvarila veliki dobitak. To, prema rečima ovog analitičara, ukazuje na opasnu stvar, a to je “kredibilitet finansijskih izveštaja, koji nisu na visokom nivou”.

Rezultati bankarskog sektora u 2015 godini, u odnosu na 2014. godinu:

  • likvidnost bankarskog sektora 8,2 odsto veća u odnosu na kraj 2014. godine
  • kapital bankarskog sektora porastao je 0,7 odsto na 619 milijardi dinara
  • aktiva veća za 2,9 odsto, iznosila 3.047,8 milijardi dinara

Glavna promena u bilansima uzrokovana je politikom kamata, dok su najveći teret bilansa i protekle godine bili otpisi i rezervisanja po pitanju loših kredita, a rashodi po osnovu obezvređenja finansijskih plasmana iznosili su 60,2 milijarde dinara.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Biznis i finansije
Previous George Soros: U slučaju Brexita, funta će oslabiti barem 15 odsto
Next EU: Usvojene mere za borbu protiv utaje poreza

You might also like

Kompanije 0 Comments

Građani EU od danas ne plaćaju roaming

Zakon EU o ukidanju naplate roaminga ljudima koji koriste svoje mobilne telefone u inostranstvu danas je stupio na snagu u zemljama evropskog bloka.

Industrija 0 Comments

Svetlana Stojkov: Neće biti nestašice lekova

Apotekarske ustanove Pančevo, Šabac, Vranje, Bor i Sremska Mitrovica su zbog dugovanja prema dobavljačima trenutno u blokadi, ali direktorka Farmaceutske komore Srbije Svetlana Stojkov kaže da ne očekuje nestašicu lekova

Kompanije 0 Comments

Samsung razmatra otvaranje fabrike u SAD-u

Samsung navodno razmišlja da izgradi novo proizvodno postrojenje u SAD za kućne uređaje, što bi moglo biti odgovor na pretnju predsednika SAD Donalda Trampa oko dodatnih taksi na proizvode proizvedene

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply