Nagorno-Karabah: Predsednici Jermenije i Azerbejdžana za mirno rešenje sukoba

Nagorno-Karabah: Predsednici Jermenije i Azerbejdžana za mirno rešenje sukoba

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana potvrdili su u ponedeljak, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, spremnost da na miran način nađu rešenje sukoba u oblasti Nagorno-Karabaha, saopštio je Kremlj.

U zajedničkom saopštenju objavljenom posle razgovora, navodi se da je dogovoreno da se poveća broj međunarodnih posmatrača u zoni sukoba, preneo je AP.

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana, Serž Sargasjan i Ilham Alijev, su izrazili zadovoljstvo što se dogovor o prekidu vatre poštuje.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama spore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

Ta oblast je pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga i jermenske vojske od kada je rat završen 1994. godine.

Ponovni sukobi izbili su u aprilu u kojima je s obe strane izginulo 75 vojnika.

Sporazum o primirju postignut je 17. maja u Beču.

Tom sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija Ruske Federacije Sergej Lavrov, SAD Džon Keri, kao i državni sekretar za evropske poslove Franciske Harlem Dezir, ispred Minsk grupe OEBS.

Na sastanku je ponovljeno opredeljenje da konflikt ne može biti rešen vojnim putem, kao i da Minsk grupa insistira na značaju poštovanja sporazuma o primirju.

Proteklih godina je konflikt oko regiona Nagorno-Karabah bio među zamrznutim konfliktima.

Rat tokom 1990-tih je odneo više od 20.000 ljudskih života, proterano je milion ljudi i okupirana je teritorija od strane jermenskih trupa.

Izvor:Tanjug
Previous EPS smanjuje vozni park, objavljen poziv za prodaju polovnih automobila
Next Farmaceutske kompanije će objaviti podatke o saradnji sa doktorima

You might also like

Geopolitika

Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

Rumunski predsednik Klaus Johanis danas je, bez objašnjenja, odbio da za premijera imenuje prvu ženu i muslimanku , kandidatkinju najjače stranke na izborima.

Geopolitika

Rusko-američki razgovori u Moskvi: Ubrzati političko rešenje krize u Siriji

Nakon sastanaka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, američki državni sekretar John Kerry rekao je da je postignut dogovor da se ubrzaju napori za ostvarenje

Geopolitika

Sirija: Uspostavljeni koridori za civile i borce koji žele napustiti Alepo

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je da će vlada njegove zemlje i Sirije danas započeti “humanitarnu operaciju velikog obima” u Alepu da bi se pomoglo građanima koji su “postali