Na koji način poslodavci u Srbiji ucenjuju radnike?

Na koji način poslodavci u Srbiji ucenjuju radnike?

Zbog straha od otkaza, radnici iz očaja pristaju da potpišu blanko otkaz ili da gazdi vrate deo plate, a žene čak potpisuju da neće ostati u drugom stanju.

Kako bi zaštitili svoje interese, poslodavci u Srbiji sve češće pribegavaju praksi koju radnici, iako nevoljno i besno, prihvataju jer drugog izbora nemaju.

 Većina poslodavaca, posebno u sektoru usluga, novim radnicima najčešće traže da potpišu blanko otkaz. Na „dokumentu“ ne upisuju datum, što znači da radnik može ostati bez posla u svakom trenutku, bilo u slučaju bolesti, trudnoće ili odluke poslodavca da mu radnik više nije potreban.

Zaposleni se tako drže na „uzdi“, jer kada poslodavac ima u fioci blanko otkaze, ne mora da navodi razloge za otkaz, a jedina dilema je da odredi datum. Osim što je stalno u strahu od volje poslodavca, radnik u slučaju otkaza ostaje bez otpremnine, ali i mesečne naknade koju, nakon otkaza, može da dobije kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Blanko otkazima kod žena poslodavci se dodatno osiguravaju da one neće rađati narednih nekoliko godina.

Zakonom je propisano da se u slučaju trudnoće ugovor o radu na određeno vreme produžava do isteka odsustva sa rada radi nege deteta. Dakle, po isteku tog roka prestaje radni odnos.

foto: ruma.rs

foto: ruma.rs

– Pojedinci su nam pričali kako papirološki dobiju zakonski minimalnu zaradu, ali da im vlasnik traži da vrate pet ili sedam hiljada dinara – priča za „Blic“ inspektor rada Ilija Jović, koji ovaj posao obavlja 18 godina.

Iako su ucene poslodavaca javna tajna, radnici se skoro nikad ne usuđuju da ih prijave. Retko se dešava da se požale inspekciji ili da podnesu tužbu.

Ministarstvo: Prijavite poslodavca

U Ministarstvu rada kažu da poslodavac u slučaju posedovanja potpisanih blanko otkaza nema nikakve obaveze prema radniku. Ali, oštećeni mogu tužiti poslodavca zbog nezakonitog otkaza i prijaviti ga Inspektoratu tražeći da se odloži izvršenje rešenja o otkazu.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Azijske berze: Berze blago porasle, britanska funta stabilna
Next Aerodrom isplatio međudividendu manjinskim akcionarima

You might also like

Karijera 0 Comments

Javni poziv za upravljanje RTB Borom, uslov 15.000 evra

Vlada Srbije raspisala je javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta i savetovanja u upravljanju Rudarsko topioničarskim basenom (RTB) Bor.

Karijera 0 Comments

Češka usvaja program “Režim Srbija” za 1.000 zaposlenih godišnje

Češka se sprema da od septembra proširi režim olakšanog zapošljavanja stranih radnika, pored Ukrajine i na Srbiju, kako bi češka preduzeća po olakšanom i ubrzanom režimu mogla da potraže 1.000

Karijera 0 Comments

Posao za 130 radnika u vojnim bolnicama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Ministarstvo odbrane Srbije pokrenulo je proceduru za prijem 130 profesionalnih vojnika sanitetske službe, koji su dobrovoljno služili vojni rok sa oružjem, u vojnozdravstvene ustanove u Beogradu, Nišu i Novom Sadu,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply