Na koji način poslodavci u Srbiji ucenjuju radnike?

Na koji način poslodavci u Srbiji ucenjuju radnike?

Zbog straha od otkaza, radnici iz očaja pristaju da potpišu blanko otkaz ili da gazdi vrate deo plate, a žene čak potpisuju da neće ostati u drugom stanju.

Kako bi zaštitili svoje interese, poslodavci u Srbiji sve češće pribegavaju praksi koju radnici, iako nevoljno i besno, prihvataju jer drugog izbora nemaju.

 Većina poslodavaca, posebno u sektoru usluga, novim radnicima najčešće traže da potpišu blanko otkaz. Na „dokumentu“ ne upisuju datum, što znači da radnik može ostati bez posla u svakom trenutku, bilo u slučaju bolesti, trudnoće ili odluke poslodavca da mu radnik više nije potreban.

Zaposleni se tako drže na „uzdi“, jer kada poslodavac ima u fioci blanko otkaze, ne mora da navodi razloge za otkaz, a jedina dilema je da odredi datum. Osim što je stalno u strahu od volje poslodavca, radnik u slučaju otkaza ostaje bez otpremnine, ali i mesečne naknade koju, nakon otkaza, može da dobije kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Blanko otkazima kod žena poslodavci se dodatno osiguravaju da one neće rađati narednih nekoliko godina.

Zakonom je propisano da se u slučaju trudnoće ugovor o radu na određeno vreme produžava do isteka odsustva sa rada radi nege deteta. Dakle, po isteku tog roka prestaje radni odnos.

foto: ruma.rs

foto: ruma.rs

– Pojedinci su nam pričali kako papirološki dobiju zakonski minimalnu zaradu, ali da im vlasnik traži da vrate pet ili sedam hiljada dinara – priča za „Blic“ inspektor rada Ilija Jović, koji ovaj posao obavlja 18 godina.

Iako su ucene poslodavaca javna tajna, radnici se skoro nikad ne usuđuju da ih prijave. Retko se dešava da se požale inspekciji ili da podnesu tužbu.

Ministarstvo: Prijavite poslodavca

U Ministarstvu rada kažu da poslodavac u slučaju posedovanja potpisanih blanko otkaza nema nikakve obaveze prema radniku. Ali, oštećeni mogu tužiti poslodavca zbog nezakonitog otkaza i prijaviti ga Inspektoratu tražeći da se odloži izvršenje rešenja o otkazu.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Azijske berze: Berze blago porasle, britanska funta stabilna
Next Aerodrom isplatio međudividendu manjinskim akcionarima

You might also like

Karijera 0 Comments

“Isključivanje” od posla u slobodno vreme obaveza ili lični izbor?

Prema istraživanju sindikata skoro svaki treći zaposleni u Francuskoj nikada se ne isključuje sa službene elektronske pošte i drugih sistema komunikacije, a pokazalo se da neki od tih radnika ne

Karijera 0 Comments

U Srbiji uskoro EU program za zapošljavanje

Ove godine će i u Srbiji biti dostupan program Evropske unije za zapošljavanje, a prioritet su korisnici socijalne pomoći.

Karijera 0 Comments

Posao snova u Dubaiju: Plata do 200.000 funti, nebitne kvalifikacije

Britanska firma za prodaju nekretnina Allsopp & Allsopp traži kandidata koji želi da radi u Dubaiju za neverovatnu platu od 200.000 funti godišnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply