Farmaceutske kompanije će objaviti podatke o saradnji sa doktorima

Farmaceutske kompanije će objaviti podatke o saradnji sa doktorima

U narednih 10 dana će inovativne farmaceutske kompanije objaviti podatke o saradnji sa zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovama u Srbiji, ocenilo je Udruženje proizvodjača inovativnih lekova INOVIA.

Razvoj novih lekova biće moguć kroz deljenje kliničke prakse, razmenu informacija o uticaju novih lekova na menjanje terapijskih protokola i oblikovanje budućih kliničkih istraživanja, rečeno je na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja Kodeksa ponašanja pri promovisanju lekova koji se propisuju i izdaju na recept i komunikaciji sa zdravstvenim radnicima.

“Redovna interakcija industrije sa zdravstvenim radnicima, zdravstvenim ustanovama i organizacijama ključna je za sticanje saznanja na osnovu kojih inovativne farmaceutske kompanije ulažu napore u poboljšanju terapije i lečenja bolesnika”, rekao je direktor Uduženja INOVIA Bojan Trkulja.

foto: mc.rs

foto: mc.rs

On je rekao da će prvi izveštaji u kojima će biti objavljena ulaganja u razvoj lekova, sredstava koja su dodeljena zdravstvenim ustanovama u svrhu edukacije kao i troškovi putovanja i boravka na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu biti iz prošle godine.

“Prema Kodeksu, zabranjeno je davati zdravstevenim radnicima poklone, promotivni materijal mora biti u vrednosti do 30 evra a organizovanje edukativnih skupova mora biti na odgovarajućem mestu koje ne spada u luksuzna”, rekao je Trkulja.

Prema njegovim rečima, ovakva vrsta predstavljanja je panevropska odluka koja se primenjuje u 33 zemlje kako bi se izbegli negativni komentari o odnosima izmedju zdravstvenih radnika i farmaceutskih kompanija.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Nagorno-Karabah: Predsednici Jermenije i Azerbejdžana za mirno rešenje sukoba
Next Čekovi sve popularniji

You might also like

Prehrambena industrija

Vindija planira nove farme pilića u Srbiji

Hrvatska kompanija Vindija u Lajkovcu, uz distributivni centar za celu Srbiju, ima jednu farmu pilića, a planira da otvori još pet, kao i mlekaru i savremenu klanicu koja će zapošljavati

Energetika i naftna industrija

Gazprom: Spojićemo dve Koreje

Ruska kompanija Gazprom obnovila je pregovore sa vlastima u Seulu o izgradnji gasovoda kojim bi se ruski gas dopremao do Južne Koreje kroz Severnu Koreju. 

Kompanije

Stigle dve ponude za kupovinu Galenike

Za kupovinu Galenike stigle su dve ponude do isteka tenderskog roka, ali će se razmatrati i ponude koje su do tada poslate poštom, rečeno je u Vladi Srbije.