Evropske berze: Indeksi porasli treći dan uzastopno, investitori ubeđena da će V.Britanija ostati u EU

Evropske berze: Indeksi porasli treći dan uzastopno, investitori ubeđena da će V.Britanija ostati u EU

Rast glavnih indeksa na vodećim berzama u Evropi, treći dan uzastopno, pokazuje da je većina investitora ubeđena da će Velika Britanija ostati članica Evropske unije.

Na kraju trgovanja londonski FTSE100 bio je u plusu 0,36 odsto, nemački DAX 0,54 odsto. Francuski CAC40 ojačao je 0,61 odsto, italijanski FTSE MIB 0,45 odsto, a španski IBEX35 0,23 odsto.

Više anketa o predstojećem britanskom referendumu objavljenih u ponedeljak pokazuje “mrtvu” trku pristalica i protivnika Brexit-a, ali analitičari veruju da će Britanci glasati za ostanak u članstvu EU.

Snažnu podršku berzama pružio je ZEW indeks poslovnog poverenja u Nemačkoj koji je porastao, sa 6,4 poena u maju, na 19,2 poena u junu. Analitičari su očekivali pad na 4,7 poena.

Cena nafte se spustila na 50,09 dolara po barelu, što je 1,1 odsto niža cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Povećana sklonost investitora ka rizičnijim investicijama pritiska cenu plemenitog metala. Unca zlata je koštala 1.272,60 dolara, što je pad cene za 9,20 dolara, odnosno 0,7 odsto.

Na međunarodnim valutnim tržištima vrednost američkog dolara, u korpi 6 vodećih svetskih valuta, porasla je 0,21 odsto. U odnosu na evro američka valuta je ojačala 0,44 odsto, na 1,1263 dolara.

Evro je oslabio i prema britanskoj funti, 0,27%, na 1,3024 GBP/EUR.

Izvor:Agencije
Previous Saša Janković: U Srbiji je najugroženiji "običan građanin"
Next MMF: Ekonomski rast Srbije jača, problem javni dug i reforme preduzeća

You might also like

Potražnja za kafom će se udvostručiti do 2050.

Globalna konsultantska organizacija koja okuplja proizvođače i trgovce kafom ‘Worldcofferesearch’ upozorava u najnovijem izveštaju da bi se do 2050. potražnja za kafom u svetu mogla udvostručiti. 

Srednji kurs 118,03 dinara za evro

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na ponedeljak i zvanični srednji kurs iznosi 118,0321 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). 

Beogradska berza: Nastavak rasta indeksa

Nešto intezivnija investiciona aktivnost i nastavak rasta indeksa obeležili su današnji trgovački dan. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 19,6 miliona RSD (0,16 miliona EUR), dok je indeks Belex15 ojačao

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply