EU: Usvojene mere za borbu protiv utaje poreza

EU: Usvojene mere za borbu protiv utaje poreza

Nakon što su EU članice danas usvojile nove propise za borbu protiv utaje poreza, multinacionalne kompanije bi mogle da se suoče sa poteškoćama u nastojanju da smanje poreske račune.

Među usvojenim merama su i nova ovlašćenja za oporezivanje profita koje korporacije sa sedištem u EU prebacuju u zemlje sa niskim poreskim stopama u kojima nemaju realnu aktivnost, ali i odredbe o oporezivanju intelektualne svojine razvijene u EU kada se prenese izvan evropskog bloka, javlja agencija Reuters.

“Današnji sporazum je ozbiljan udarac onima koji učestvuju u korporativnom izbegavanju plaćanja poreza. Pojedine kompanije su predugo bile u mogućnosti da koriste prednosti neusklađenosti različitih poreskih sistema između zemalja članica kako bi izbegle plaćanje više milijardi evra poreza”, izjavio je evropski komesar zadužen za poreska pitanja, Pierre Moscovici.

Ovakve prakse, prema izveštaju Evropskog parlamenta, koštaju članice EU oko 70 milijardi evra godišnje u izgubljenim prihodima.

Ministri finansija EU su prošle nedelje usvojili ove propise, a Belgija i Češka su tražile privremeno izuzeće od dogovora, ali su sada povukle svoje primedbe, saopštili su zvaničnici.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Nenad Gujaničić: Vrlo nizak prinos na kapital bankarskog sektora
Next Beogradska berza: Solidno trgovanje obveznicama, dobitnik dana Impol Seval

You might also like

Lifestyle 0 Comments

Koliki budžet vam treba za pristojan život?

Da bi prosečna porodica sa dvoje dece imala pristojan životni standard, potrebno je da oba roditelja zarađuju u proseku oko 980 evra.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Potrošači u Srbiji troše 60 odsto više struje od građana EU

Potrošači u Srbiji struju troše u znatno većoj meri nego što je to slučaj sa građanima u Evropskoj uniji, a osnovni razlog za to je siromaštvo i niska cena električne

Društvo 0 Comments

Od ponedeljka penzionerima pomoć po 5.000 dinara

Jednokratna isplata po pet hiljada dinara penzionerima, o čemu je Vlada Srbije prošle nedelje donela odluku, počeće sutra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply