EU: Usvojene mere za borbu protiv utaje poreza

EU: Usvojene mere za borbu protiv utaje poreza

Nakon što su EU članice danas usvojile nove propise za borbu protiv utaje poreza, multinacionalne kompanije bi mogle da se suoče sa poteškoćama u nastojanju da smanje poreske račune.

Među usvojenim merama su i nova ovlašćenja za oporezivanje profita koje korporacije sa sedištem u EU prebacuju u zemlje sa niskim poreskim stopama u kojima nemaju realnu aktivnost, ali i odredbe o oporezivanju intelektualne svojine razvijene u EU kada se prenese izvan evropskog bloka, javlja agencija Reuters.

“Današnji sporazum je ozbiljan udarac onima koji učestvuju u korporativnom izbegavanju plaćanja poreza. Pojedine kompanije su predugo bile u mogućnosti da koriste prednosti neusklađenosti različitih poreskih sistema između zemalja članica kako bi izbegle plaćanje više milijardi evra poreza”, izjavio je evropski komesar zadužen za poreska pitanja, Pierre Moscovici.

Ovakve prakse, prema izveštaju Evropskog parlamenta, koštaju članice EU oko 70 milijardi evra godišnje u izgubljenim prihodima.

Ministri finansija EU su prošle nedelje usvojili ove propise, a Belgija i Češka su tražile privremeno izuzeće od dogovora, ali su sada povukle svoje primedbe, saopštili su zvaničnici.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Nenad Gujaničić: Vrlo nizak prinos na kapital bankarskog sektora
Next Beogradska berza: Solidno trgovanje obveznicama, dobitnik dana Impol Seval

You might also like

Društvo 0 Comments

Šest ekonomskih mera koje Srbija treba sprovesti u ovoj godini po preporukama EU

Srbija treba da nastavi sa smanjenjem budžetskog deficita, da ubrza reformu državnih preduzeća i unapredi razvoj privatnog sektora boljom kontrolom parafiskalnih troškova, neke su od preporučenih mera koje su Srbija i

Društvo 2 Comments

Šansa za novi početak: Projekat za sve koji žele da pokrenu biznis

U Srbiji postoji veliko intersovanje građana za pokretanje sopstvenog biznisa, ali je informisanost o tome ipak nedovoljna, pokazalo je iskustvo u projektu Šansa za novi početak, kao i da se

Društvo 0 Comments

Bill Gates zna kako se treba boriti protiv siromaštva

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu dao je svoju viziju i predlog borbe protiv siromaštva, ali ujedno i predlog za unosan posao.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply