Egipatski sud poništio sporazum o ustupanju ostrva Saudijskoj Arabiji

Egipatski sud poništio sporazum o ustupanju ostrva Saudijskoj Arabiji

Egipatski sud je proglasio nevažećim sporazum kojim je Egipat ustupio Saudijskoj Arabiji dva ostrva u Crvenom moru, Tiran i Sanafir, prema dogovoru o razgraničenju morske granice.

Država ima pravo žalbe višem sudu, a sporazum mora biti odobren u egipatskom parlamentu.

Sporazum o ustupanju ostrva, objavljen početkom aprila, izazvao je negodovanje i proteste u Egiptu, gde mnogi kažu da su u školama učili da ostrva Tiran i Sanafir pripadaju toj državi.

Analitičari navode da odluka suda predstavlja problem za predsednika Abdel Fattah Al Sisija, koji je u nedavnom govoru od Egipćana zatražio okončanje kontroverze vezano za sporazum o ostrvima.

Saudijska Arabija i druge bogate zalivske zemlje zasule su Egipat milijardama dolara pomoći nakon što je Al-Sisi 2013. godine svrgnuo s vlasti Mohammada Mursija. Međutim, pad cena nafte i neslaganja oko spoljne politike, kao što je rat u Jemenu, pokrenuli su pitanje koliko dugo se može računati na pomoć Zalivskih zemalja.

Nakon godina političkih previranja u zemlji Egipćani žude za ekonomskim oporavkom, ali, poklanjanje ostrva povredilo im je nacionalni ponos, zbog čega je hiljade ljudi protestvovalo tražeći zbacivanje Vlade i uzvikujući slogane iz Arapskog proljeća 2011. godine.

Ostrva Tiran i Sanafir se nalaze u strateškom Tiranskom moreuzu u zalivu . Egipat je 1967. blokirao Tiranski moreuz, što je za Izrael bio ključni razlog koji je doveo do šestodnevnog rata. Na osnovu mirovnog sporazuma iz 1979. s Izraelom, Kairo je obećao da će poštovati slobodu pomorskog saobraćaja i civilnog i vojnog u Akabi i Ejlatu.

Izvor:Agencije
Previous Spasilački fond evrozone isplatio Grčkoj 7,5 milijardi evra
Next Saša Janković: U Srbiji je najugroženiji "običan građanin"

You might also like

Geopolitika 1Comments

Sirija: Pukotine u snagama opozicije, Kurdi ne žele u bitku za Raku

Nakon što su oslobodili Manbij, “Demokratske snage Sirije” (SDF), koje većinom čine Kurdi, traže da se borba protiv Islamske države (ISIL) nastavi duž sirijske granice sa Turskom, kako bi se

Geopolitika 0 Comments

Imenovana nova vlada Turske, Erdoganov zet ministar finansija

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan objavio je imena nove vlade od 16 ministara, a portfelj finansija poverio je zetu Beratu Abayraku.

Geopolitika 0 Comments

Sastanak grupe za kontrolu primirja u Siriji, učestvuje i Jordan

Stručnjaci Rusije, Turske, Irana i Ujedinjenih nacija počeli su tehnički sastanak u Astani, prijestonici Kazahstana, na kome će detaljno razmotriti prekid vatre u Siriji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kazahstana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply