Egipatski sud poništio sporazum o ustupanju ostrva Saudijskoj Arabiji

Egipatski sud poništio sporazum o ustupanju ostrva Saudijskoj Arabiji

Egipatski sud je proglasio nevažećim sporazum kojim je Egipat ustupio Saudijskoj Arabiji dva ostrva u Crvenom moru, Tiran i Sanafir, prema dogovoru o razgraničenju morske granice.

Država ima pravo žalbe višem sudu, a sporazum mora biti odobren u egipatskom parlamentu.

Sporazum o ustupanju ostrva, objavljen početkom aprila, izazvao je negodovanje i proteste u Egiptu, gde mnogi kažu da su u školama učili da ostrva Tiran i Sanafir pripadaju toj državi.

Analitičari navode da odluka suda predstavlja problem za predsednika Abdel Fattah Al Sisija, koji je u nedavnom govoru od Egipćana zatražio okončanje kontroverze vezano za sporazum o ostrvima.

Saudijska Arabija i druge bogate zalivske zemlje zasule su Egipat milijardama dolara pomoći nakon što je Al-Sisi 2013. godine svrgnuo s vlasti Mohammada Mursija. Međutim, pad cena nafte i neslaganja oko spoljne politike, kao što je rat u Jemenu, pokrenuli su pitanje koliko dugo se može računati na pomoć Zalivskih zemalja.

Nakon godina političkih previranja u zemlji Egipćani žude za ekonomskim oporavkom, ali, poklanjanje ostrva povredilo im je nacionalni ponos, zbog čega je hiljade ljudi protestvovalo tražeći zbacivanje Vlade i uzvikujući slogane iz Arapskog proljeća 2011. godine.

Ostrva Tiran i Sanafir se nalaze u strateškom Tiranskom moreuzu u zalivu . Egipat je 1967. blokirao Tiranski moreuz, što je za Izrael bio ključni razlog koji je doveo do šestodnevnog rata. Na osnovu mirovnog sporazuma iz 1979. s Izraelom, Kairo je obećao da će poštovati slobodu pomorskog saobraćaja i civilnog i vojnog u Akabi i Ejlatu.

Izvor:Agencije
Previous Spasilački fond evrozone isplatio Grčkoj 7,5 milijardi evra
Next Saša Janković: U Srbiji je najugroženiji "običan građanin"

You might also like

Tema dana 0 Comments

SAD napale Siriju krstarećim raketama

Sjedinjene Države su rano jutros, po naređenju predsednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

Geopolitika 0 Comments

Sirijski predsednik poručio Turcima: Moramo ostati braća

Odnosi između Sirije i Turske trebaju ostati dobrosusedski, rekao je sirijski predsednik Bashar al-Assad tokom sastanka sa bivšim ministrom inostranih poslova Turske Sukru Sina Gurelom, piše “Milliyet”.

Geopolitika 0 Comments

Početak kraja rata u Siriji? Najveći deo Alepa pod kontrolom vladinih snaga

Sirijska armija nastavlja da potiskuje pobunjenike iz Alepa i cela područja tog najvećeg grada u Siriji ponovo su, prvi put posle niza godina, ponovo pod vladinom kontrolom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply