Tri dobra razloga za investitore da ne podležu “brexit” panici

Tri dobra razloga za investitore da ne podležu “brexit” panici

Referendum o statusu Velike Britanije u EU protekle je nedelje rasplamsao maštu i strahove učesnika na tržištu, međutim postoje tri “dobra razloga” za investitore da ne podležu panici, smatraju analitičari “Capital Economics”.

Neizvesnost po pitanju ishoda ovonedeljnog referenduma u Velikoj Britaniji pritisnula je cene akcija na svetskim berzama. Samo u prošloj nedelji na Wall Streetu je indeks Dow Jones oslabio 1,1 odsto, S&P 500 je pao 1,odsto, a Nasdaq indeks 1,9 odsto. Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi takođe su zabeležili gubitke. Londonski FTSE100 je za nedelju dana oslabio 1,5 odsto, nemački DAX 2,1 odsto, a pariški CAC 2,6 odsto.   U Japanu, Nikkei je pao čak 6 odsto.

Zbog straha da bi u slučaju Brexit-a Evropa pala u recesiju, što bi stvorilo pritisak na globalnu privredu i smanjilo tražnju nafte, cene “crnog zlata” su prošle nedelje oslabile oko 2,5 odsto. Prinosi na nemačke 10-godišnje obveznice pali su u negativno područje, prvi put u istoriji.

Bezbedno utočište investitori su tražili u zlatu i japanskom jenu. Tako je cena zlata porasla 1,6%, na 1.298 dolara za uncu. U jednom trenutku plemenitim metalom se trgovalo po ceni od 1.315 dolara. Podršku zlatu pružila je i odluka američke centralne banke da ne menja kamatne stope.

Japanska valuta je prošle nedelje ojačala u odnosu na dolar 2,7 odsto, a prema evru 2,4 odsto.

Foto:www.telegraph.co.uk

Foto:www.telegraph.co.uk

Međutim, Julian Jessop, analitičar tržišta u ” Capital Economics” kaže da postoje “dobri razlozi” zbog kojih bi Brexit mogao biti manje dramatičan nego što izgleda i navodi tri zbog kojih, posebno, može biti ograničen rast jena i zlata.

1. Neizvesnost je najveći pokretač straha

“Nervoza na tržištu odražava činjenicu da još niko ne može predvideti rezultate glasanja 23.juna”, kaže on.

Dok ankete daju prednost izlasku V.Britanije iz EU, kladioničari tipuju na ostanak. Neizvesnost je nešto od čega tržišta najviše strahuju. Barem će se toga rešiti u petak, kaže Jessop.

2.Brexit se može korigovati

Izglasavanje Brexit-a, odlaska iz EU, ne znači da će se veze Velike Britanije i Evropske Unije prekinuti nakon 24.juna. Iako se rezultati referenduma ne mogu ignorisati, mnogi poslanici u parlamentu V.Britanije koji se zalažu za ostanak u EU imaju priliku prolongirati konačnu odluku.

Čak i najvatreniji pobornici napuštanja EU sugerišu da Brexit ne bi trebao zaživeti do 2020. godine. To znači da ima dovoljno vremena za dogovore kako bi se izbegle veće posledice i regulisali trgovinski sporazumi V.Britanije sa Evropom, i ostatkom sveta, smatra analitičar “Capital Economics”.

3. Prestaće se sa plašenjem tržišta 

Retorika plašenja tržišta koja dolazi iz oba tabora, nakon referenduma će se stišati.

“Oni koji zagovaraju ostanak zemlje u Evropskoj uniji podstiču strah od Brexit-a kako bi uticali na glasače”, kaže Jessop. “Ali kada glasanje bude završeno, bićemo svedoci kako umesto glasača ubeđuju investitore da posluju”. Zato mislim da će nemir koji vlada tržištima biti kraćeg veka od drugih strahova, kaže on.

Izvor:Agencije
Previous Kurs dinara: U ponedeljak 123,19 dinara za jedan evro
Next Železnice Srbije zaturile imovinu vrednu preko 100 miliona evra

You might also like

Tema dana

Donald Trump povlači SAD iz Transpacifičkog partnerstva

Američki predsednik Donald Trump potpisaće dekret o povlačenju SAD iz trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), prenosi agencija “Bloomberg” pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Svetske berze

Evropske berze: Cene akcija na najvišim nivoima u poslednja četiri meseca

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija dostigle su najviše nivoe u zadnja četiri meseca, podstaknute očekivanjima da Fed još neće podizati kamatne stope.

Svetske berze

Želite više novca ali ne znate kako do njega? Imamo rešenje

Želite više novca? To znači da ste ambiciozni i da brinete o budućnosti.