Zdravstvenim ustanovama potrebno 555 informatičara

Zdravstvenim ustanovama potrebno 555 informatičara

Do kraja godine trebalo bi da Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) bude implementiran u sve zdravstvene ustanove u Srbiji.

Iz Udruženja informatičara u zdravstvu Srbije (UIZS) podsećaju da u zdravstvenim ustanovama trenutno ima 269 zaposlenih informatičara, a da je za realizaciju tog posla potrebno 555 informatičara.

Na skupu “Informatizacija zdravstva” održanom u Institutu za majku i dete, oni su podsetili da u zdravstvenim ustanovama radi 0,44 procenata informatičara u odnosu na zdravsrtvene radnike, odnosno na 225 zdravstvenoih radnika dolazi jedan informatičar.

Trenutno je, kako kažu, zaposleno 269 informatičara, a da bi se umrežile sve zdravstvene ustanove i da bi zakazivanje pregleda bilo elektronsko neophodno je da u zdravstvenim ustanovama zaposli 555 informatičara.

Uvođenjem IZIS-a u zdravstvene ustanove pacijenti više ne zakazuju specijalističke preglede sami u kliničkim centrima i bolnicama, već će to za njih raditi izabrani lekari iz domova zdravlja.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Wolfgang Schäuble: Ne smemo upropastiti Evropu iako nije savršena
Next Nedeljni pregled: Dolar oslabio, jen i švajcarski franak najtraženije valute

You might also like

Društvo

Od ponedeljka penzionerima pomoć po 5.000 dinara

Jednokratna isplata po pet hiljada dinara penzionerima, o čemu je Vlada Srbije prošle nedelje donela odluku, počeće sutra.

Društvo

Kakva poskupljenja očekuju Srbiju 1. januara 2017. godine?

Od januara sledeće godine građane Srbije očekuje još jedan talas poskupljenja. Vozači, konzumenti alkoholnih pića i cigareta biće najviše pogođeni ovim poskupljenjem.

Politika

Brexit i izbor Macrona promenili pogled Merkelove na EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, obraćajući se glasačima uoči saveznih izbora, da su odluka Britanije da napusti EU i izbor Emmanuela Macrona za predsednika Francuske promenili njen pogled na