Nedeljni pregled: Dolar oslabio, jen i švajcarski franak najtraženije valute

Nedeljni pregled: Dolar oslabio, jen i švajcarski franak najtraženije valute

Vrednost američkog dolara je protekle nedelje oslabila u odnosu na većinu svetskih valuta nakon što je američka centralna banka zadržala postojeće kamatne stope, dok su evro i funta bili pod pritiskom strahovanja od predstojećeg referenduma u Velikoj Britaniji.

Kurs dolara prema japanskoj valuti pao je prošle nedelje 2,7 odsto, na 104,10 jena. U jednom trenutku dolar se spustio na samo 103,55 jena, najniži nivo u skoro dve godine.

Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cena evra porasla 0,2 odsto, na 1,1275 dolara.

S druge strane, evro je oslabio 2,4 odsto u odnosu na japansku valutu, na 117,45 jena.

Američka valuta našla se pod pritiskom nakon što su lideri Uprave federalnih rezervi na dvodnevnom zasedanju odlučili ostaviti kamatne stope nepromenjene.

Obzirom da se to se i očekivalo, pritisak na dolar je posledica smanjenih procena rasta američke privrede od strane Fed-a, što umanjuje mogućnost skorog povećanja kamata.

I japanska centralna banka (Bank of Japan – BoJ) je ostavila monetarnu politiku nepromenjenu, što je podstaklo snažan rast kursa jena jer se očekivalo da bi BoJ mogla uvesti dodatne podsticajne mere, obzirom na slabost treće po veličini svetske ekonomije.

Zato je kurs dolara u četvrtak u jednom trenutku pao ispod 104 jena, najniže u skoro dve godine, što je japanske vlasti navelo na verbalnu intervenciju, poručivši da su oscilacije kurseva prevelike.

Takve poruke smatraju se najavom intervencije na tržištu, što japanska centralna banka već dugo nije učinila.

“Tržište na neki način testira japansku centralnu banku, poručujući joj kako nije mnogo očekivalo, ali da banka nije ponudila baš ništa. Čini se da centralna banka nema efikasno oružje za odbranu kursa”, kaže Steven Englander, strateg u “Citigroup”.

Foto:www.thehindubusinessline.com

Foto:www.thehindubusinessline.com

Vrednost japanskog jena i švajcarskog franka, protekle je sedmice rasla i zbog toga što ulagači izbegavaju rizičnije investicije pred referendum o statusu Velike Britanije u EU, pa sklonište za kapital traže u investicijama koje se smatraju bezbednim.

Eventualni izlazak Britanije iz EU-a mogao bi uzdrmati globalna financijska tržišta i imati znaćajne političke posledice po EU , pa su britanska funta i evro bili pod pritiskom sve do kraja prošle nedelje.

U petak su se funta i evro malo oporavili zahvaljujući nadi ulagača da će Britanija ipak ostati u EU.

“Mislimo da je prerano zaključivati da će rizik od izglasavanja izlaska Britanije iz EU-a splasnuti. Ankete bi narednih dana trebale pokazati da li se raspoloženje među građanima promenilo. I dalje ostajemo prilično oprezni u pogledu prognoza za funtu, kao i evropske i valuta 10 najvećih svetskih privreda koja se uvelike oslanjaju na izvoz sirovina”, napisali su valutni analitičari u banci Credit Agricole u zabelešci klijentima.

Izvor:SEEBiz
Previous Zdravstvenim ustanovama potrebno 555 informatičara
Next Kurs dinara: U ponedeljak 123,19 dinara za jedan evro

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Dow Jones skočio, Nasdaq pao

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 oslabili zbog pada cena akcija u finansijskom sektoru, dok je tehnološki sektor podstakao rast Nasdaq indeksa.

Najvažnije vesti 0 Comments

Jen ojačao, Banka Japana priprema nove podsticajne mere

Japanski jen ojačao je u ponedeljak na međunarodnim tržištima prema drugim značajnijim svetskim valutama nakon izveštaja o planovima japanske centralne banke, a podršku su mu pružili i najnoviji komentari američkog predsednika

Argentina: Ponuda od 12,5 milijardi dolara obveznica

Morgan Stanley procenjuje da će Argentina ove godine morati prikupiti 20 milijardi dolara spoljnog duga, što je čini najvećim ovogodišnjim dužnikom među tržištima u razvoju i ulagači se brinu da

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply