Ericsson: U pripremi postojeće mreže za 5G

Ericsson: U pripremi postojeće mreže za 5G

Od 2020. godine počeće komercijalna upotreba 5G tehnologije i očekuje se da će, za razliku od 4G, proces implementacije teći brže.

Razvoj 5G tehnologije stimulišu novi slučajevi upotrebe koji će uticati kako na potrošače, tako i na industriju. Nove aplikacije i slučajevi upotrebe predviđene za 5G mrežu uključuju sigurne, autonomne automobile, robote na daljinsko upravljanje, dronove sa haptičkom povratnom spregom i fiksni bežični pristup za stambeni prostor, a koji po kapacitetima parira optičkom internetu. Kao rezultat svega toga, mobilni operatori već planiraju svoju 5G budućnost.

Kompanija Ericsson već sarađuje sa više od 20 vodećih mobilnih operatora širom sveta na 5G umrežavanju i slučajevima upotrebe, uključujući 5G praktične testove u 2016. godini. Da bi se olakšala brza evolucija 5G pristupnih mreža i uspešno usvajanje servisa, kompanija Ericsson je najavila 5G dodatke, softverske inovacije koje uvode bitne koncepte 5G tehnologije u postojeće mrežae mobilne telefonije.

foto: cultureconsultants.ca

foto: cultureconsultants.ca

5G aplikacije i slučajevi upotrebe će iskoristiti postojeće mreže

LTE mreža će nastaviti da se širi i razvija, u skladu sa sve većim brojem korisnika i njihovim zahtevima za ekstremnom pokrivenošću aplikacija za podatke i video. LTE će 2019. godine biti dominantna tehnologija za mobilni pristup na globalnom nivou i dostići će ukupno 4,3 milijardi korisnika do kraja 2021.

Paralelno, razvoj 5G mreže će obuhvatiti evoluciju današnjih tehnologija za radio pristup i uključivanje novih, globalno standardizovanih tehnologija, često na višim frekvencijama. Ove visoke frekvencije imaju kraći opseg prenosa od sadašnjih mobilnih mreža i sklone su gubljenju signala zbog faktora kao što su rastinje i vreme. Međutim, ključni faktor uspeha u 5G mreži neće biti samo efikasno usklađivanje novog spektra opsega, već i kombinovanje LTE mreže sa novim tehnologijama radio pristupa.

Ovde Ericsson 5G dodaci dolaze do izražaja – to su softverski pokrenute inovacije koje podržava Ericsson Radio sistem, a fokusirane su na opcije koje operatori mogu da koriste u okviru postojećih mreža da omoguće njihovu evoluciju u 5G mrežu. Sa 5G dodacima, mobilni operatori mogu da počnu sa testiranjem i implementacijom 5G tehnologija već ove godine, ali i da se u sopstvenom tempu razviju ka 5G mreži.

5G dodaci kompanije Ericsson dostupni su operatorima za testiranja od ove godine, a od 2017. biće dostupni za komercijalne mreže.

Izvor: GdeInvestirati/Benchmrak
Previous Srbija i Kina potpisale 22 sporazuma o saradnji
Next Marko Čadež: Kinezima interesantna Budimka

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Tender za Galeniku produžen do 27. jula

Rok za podnošenje prijava za učešće na tenderu za kupovinu 25 odsto kapitala farmaceutske kompanije Galenika iz Beograda danas je ponovo produžen do 27. jula.

Banke i finansije 0 Comments

EBRD sa Vladom razgovara o privatizaciji Komercijalne banke

Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Alen Piju rekao je da ta banka kao suvlasnica Komercijalne banke razgovara s Vladom Srbije o njenoj privatizaciji.

Trgovina 0 Comments

Beogradska Ikea biće otvorena 10. avgusta

U četvrtak 10. avgusta, u Beogradu će biti otvorena Ikeina robna kuća, kojom se ona posle 26 godina vraća u Srbiju, izjavio je Stefan Vanoverbeke, generalni direktor IKEA jugoistočna Evropa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply