Srbija i Kina potpisale 22 sporazuma o saradnji

Srbija i Kina potpisale 22 sporazuma o saradnji

Predstavnici Kine i Srbije zaključili su 22 sporazuma o saradnji te dve zemlje, među kojima i zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koju su potpisali predsednici Srbije i Kine Tomislav Nikolić i Xi Jinping .

Na početku plenarnog sastanka dve delegacije Nikolić je rekao da potpisivanje 22 sporazuma o saradnji Kine i Srbije nije posledica nedovoljno razvijenih odnosa, već novog razvoja u tim odnosima.

“U dosadašnjoj saradnji i investiranju u infrasrukturu, otvaranje železare u Smederevu je potez koji će zauvek učvrstiti naše odnose. Nama treba pružena ruka, ali u noj ne treba da bude novac, već šansa za naše ljude da rade, jer se novac troši, a rad ga stvara”, rekao je Nikolić.

Predstavnici sve zemlje potpisali su u Palati Srbija u Beogradu sporazum o uspostavljanju Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Potpisan je i niz sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji, o razvoju saradnje u oblasti proizvodnih kapaciteta, o saradnji u oblasti odbrambene industrije, o promociji saradnje u oblasti trgovine, turizma i telekomunikacija, niz sporazuma koji se tiču infrastrukture i energetike, ali i obrazovanja i kulture.

Kina i Srbija potpisale su sporazum o izgradnji elektrane, koja će energiju proizvoditi od otpada u Srbiji. Među sporazumima je i sporazum o saradnji Radio-televizije Srbije i kineskog međunarodnog radija.

Izvor:N1
Previous Nemački šef diplomatije kritikovao vežbe NATO na istoku Evrope
Next Ericsson: U pripremi postojeće mreže za 5G

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Rast industrijske proizvodnje u Srbiji

Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru je bila za 4,4 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prosek 2016. veća za 11,3 odsto, saopštio je

Makroekonomija 0 Comments

EBRD smanjila prognozu rasta za neke zemlje zbog pada cena nafte, za Srbiju ostaje 1,8 odsto

Privrede u zemljama u kojima deluje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokazuju skromne znake poboljšanja posle pet uzastopnih godina usporavanja, ali oporavak očekivan za 2016. je nešto slabiji

Politika 0 Comments

Skupština Srbije izabrala novu vladu

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su juče novu vladu na čijem čelu se nalazi Ana Brnabić. O kabinetu Ane Brnabić izjasnilo se ukupno 212 poslanika – “za” su glasala 157, a

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply