Srbija i Kina potpisale 22 sporazuma o saradnji

Srbija i Kina potpisale 22 sporazuma o saradnji

Predstavnici Kine i Srbije zaključili su 22 sporazuma o saradnji te dve zemlje, među kojima i zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koju su potpisali predsednici Srbije i Kine Tomislav Nikolić i Xi Jinping .

Na početku plenarnog sastanka dve delegacije Nikolić je rekao da potpisivanje 22 sporazuma o saradnji Kine i Srbije nije posledica nedovoljno razvijenih odnosa, već novog razvoja u tim odnosima.

“U dosadašnjoj saradnji i investiranju u infrasrukturu, otvaranje železare u Smederevu je potez koji će zauvek učvrstiti naše odnose. Nama treba pružena ruka, ali u noj ne treba da bude novac, već šansa za naše ljude da rade, jer se novac troši, a rad ga stvara”, rekao je Nikolić.

Predstavnici sve zemlje potpisali su u Palati Srbija u Beogradu sporazum o uspostavljanju Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Potpisan je i niz sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji, o razvoju saradnje u oblasti proizvodnih kapaciteta, o saradnji u oblasti odbrambene industrije, o promociji saradnje u oblasti trgovine, turizma i telekomunikacija, niz sporazuma koji se tiču infrastrukture i energetike, ali i obrazovanja i kulture.

Kina i Srbija potpisale su sporazum o izgradnji elektrane, koja će energiju proizvoditi od otpada u Srbiji. Među sporazumima je i sporazum o saradnji Radio-televizije Srbije i kineskog međunarodnog radija.

Izvor:N1
Previous Nemački šef diplomatije kritikovao vežbe NATO na istoku Evrope
Next Ericsson: U pripremi postojeće mreže za 5G

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

MMF čestitala Kipru pre vremena otpisanu pomoć

Direktorka MMF Christine Lagarde pohvalila je odluku Kipra da dva meseca pre roka izađe iz spasilačkog paketa pomoći.

Politika 0 Comments

Danas se obeležava 15 godina od ubistva Zorana Đinđića

Polaganjem venaca u dvorištu Vlade Srbije na mestu gde je pre petnaest godina ubijen Zoran Đinđić, predstavnici Vlade danas će obeležiti godišnjicu smrti prvog demokratski izabranog premijera Srbije.

Banke i finansije 0 Comments

OTP zainteresovana i za Komercijalnu banku

OTP banka Srbija i Nacionalna banka Grčke zatvorile su juče finansijsku transakciju, čime je uspešno završena kupovina Vojvođanske banke, kojom je do sada upravljao grčki NBG.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply