Srbija i Kina potpisale 22 sporazuma o saradnji

Srbija i Kina potpisale 22 sporazuma o saradnji

Predstavnici Kine i Srbije zaključili su 22 sporazuma o saradnji te dve zemlje, među kojima i zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koju su potpisali predsednici Srbije i Kine Tomislav Nikolić i Xi Jinping .

Na početku plenarnog sastanka dve delegacije Nikolić je rekao da potpisivanje 22 sporazuma o saradnji Kine i Srbije nije posledica nedovoljno razvijenih odnosa, već novog razvoja u tim odnosima.

“U dosadašnjoj saradnji i investiranju u infrasrukturu, otvaranje železare u Smederevu je potez koji će zauvek učvrstiti naše odnose. Nama treba pružena ruka, ali u noj ne treba da bude novac, već šansa za naše ljude da rade, jer se novac troši, a rad ga stvara”, rekao je Nikolić.

Predstavnici sve zemlje potpisali su u Palati Srbija u Beogradu sporazum o uspostavljanju Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Potpisan je i niz sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji, o razvoju saradnje u oblasti proizvodnih kapaciteta, o saradnji u oblasti odbrambene industrije, o promociji saradnje u oblasti trgovine, turizma i telekomunikacija, niz sporazuma koji se tiču infrastrukture i energetike, ali i obrazovanja i kulture.

Kina i Srbija potpisale su sporazum o izgradnji elektrane, koja će energiju proizvoditi od otpada u Srbiji. Među sporazumima je i sporazum o saradnji Radio-televizije Srbije i kineskog međunarodnog radija.

Izvor:N1
Previous Nemački šef diplomatije kritikovao vežbe NATO na istoku Evrope
Next Ericsson: U pripremi postojeće mreže za 5G

You might also like

Kompanije 0 Comments

15 najvećih izvoznika u 2016.

U januaru i februaru najveći izvoznici bili su Fiat Automobili Srbija, Tigar Tyres i Železara Smederevo, objavilo je Ministarstvo finansija.

Makroekonomija 0 Comments

Spoljnotrgovinska razmena: Srbija rast 5%, Vojvodina pad 11,1%

Spoljnotrgovinska razmena Srbije ostvarila je rast od 5 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je Vojvodina u istom periodu ostvarila pad od 11,1 odsto.

Tema dana 0 Comments

Vučić sa liderima Zapadnog Balkana: Stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora važno za region

Srpski premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu posle razgovora s čelnicom EU Federikom Mogerini i premijerima sa Zapadnog Balkana, da je dobio podršku većine sagovornika

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply