Raste tržišni udeo Androida

Raste tržišni udeo Androida

Android platforma kompanije Google je nastavila da širi svoju dominaciju i u prethodnom tromesečju, zaključno sa aprilom, rezultati su najnovijih podataka istraživačke kompanije Kantar Worldpanel.

Nakon posmatranja prodaje smartfon uređaja u datom periodu, analitičari smatraju da su Android uređaji zauzeli čak 76% svetskog smartfon tržišta, što je porast od 5.8% u odnosu na isti period prethodne godine.

Autori izveštaja procenjuju da je veliki deo Androidovog napretka ostvaren na račun Microsoftovog Windows Phone-a. Kantar smatra da se čak 10% novih Android korisnika u ovom periodu prebacilo na Windows Phone platforme.

Prošle godine je Windows Phone imao 3.8% udela na američkom tržištu, i 9.3% udela u EU5 državama (Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Španija), a sada je spao na svega 1.3% udela na američkom tržištu i 4.8% u EU5 državama.

foto: briansolis.com

foto: briansolis.com

Iako većina novih Android korisnika dolazi od prethodnih korisnika Windows Phone platforme, izgleda da je i Apple-ov iOS izgubio udeo na glavnim tržištima pametnih telefona. U EU5 državama, Apple je izgubio 1%, i trenutno ima 18.3% udela tržišta, a u Kini je opao za 4.4% na 20.1%. Čak i u SAD, tržištu na kome Apple dominira kao individualni proizvođač telefona, iOS je izgubio 2.5% u odnosu na prethodnu godinu, sa udelom od 30.7%.

Biće veoma zanimljivo kako će se odigrati sukob suparničkih smartfon OS sistema, jer je Apple pre samo par dana predstavio svoju iOS 10 platformu, dok se Google priprema da objavi svoju novu Android N verziju tokom leta.

Izvor: GdeInvestirati/Benchmark
Previous Cena nafte u 2017. će biti oko 50 dolara
Next Bugarska plaća penale Rusima

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Dolazak Bank of China u Srbiju povećaće kineske investicije

Za desetak dana u Beogradu će svečano biti otvorena Bank of China, prva kineska banka u Srbiji.

Kompanije 0 Comments

Najnoviji model Nokije rasprodat za minut

Novi Nokijin smartfon koji je pušten u prodaju u Kini i košta oko 245 dolara rasprodat je za manje od dva minuta.

Banke i finansije 0 Comments

JP Morgan Chase bi mogao da ode iz Britanije

Pošto se Velika Britanija izjasnila za izlazak iz EU, američka investiciona banka JP Morgan Chase mogla bi da izmesti poslovanje iz te ostrvske zemlje, upozoravaju iz te kompanije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply