Azijske berze: Berze porasle, dolar ojačao

Azijske berze: Berze porasle, dolar ojačao

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle jer su ublaženi strahovi ulagača od mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije, no berzanski su indeksi i dalje u minusu na nedeljnom nivou.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,4 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,7 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,8 odsto. No, od početka nedelje i dalje je na gubitku gotovo 2,5 odsto.

Zahvaljujući jučerašnjem rastu cene akcija na Wall Streetu, prvom nakon pet dana pada, nešto je bolje raspoloženje ulagača nego proteklih dana.

A to se zahvaljuje nadi da će doći do preokreta u raspoloženju Britanaca i da će 23. juna na referendumu ipak glasati za ostanak u Evropskoj uniji.

Poslednjih dana cene su akcijaa padale jer ankete uoči referenduma o Brexitu pokazuju da vode zagovornici izlaska iz EU, a takav rasplet događaja doveo bi do poremećaja na finansijskim tržištima i naštetio ionako krhkom oporavku ekonomije.

Međutim, procenjuje se da bi jučerašnje ubistvo zastupnice u parlamentu Jo Cox, zagovornice ostanka Britanije u EU moglo preokrenuti raspoloženje Britanaca.

azijske berze

“Ulagači procenjuju da je rizik od izlaska Britanije smanjen kako zbog izveštaja da evropski hedge fondovi veruju u ostanak Britanije u EU, tako i zbog ubistva Jo Cox, što govori protiv zagovornika Brexita”, kaže Angus Gluskie, direktor u White Funds Management.

Podršku tržištima pružio je i prvi rast cena nafte nakon sedam dana. Nakon što su juče potonule na najniži nivo u mesec dana, jutros je na američkom tržištu cena barela porasla 0,7 odsto, na 46,52 dolara, a na londonskom tržištu 1 odsto, na 47,66 dolara.

Zbog toga su azijske berze jutros smanjile gubitke od početka nedelje. Japanski Nikkei indeks trenutno je u nedeljnom minusu od oko 5 odsto, dok su gubici u Hong Kongu smanjeni na 4, a u Šangaju na otprilike 1,3 odsto.

A na valutnim je tržištima jen jutros oslabio, nakon jučerašnjeg snažnog uzleta podstaknutog odlukom japanske centralne banke da neće dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Jutros se kurs dolara kreće oko 104,30 jena, dok je juče zaronio na 103,55 jena, najniži nivo od avgusta 2014. godine.

Američka je valuta malo ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1250 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1275 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Skok indeksa posle pet dana pada
Next Pinterest kupio kompaniju Fleksy

You might also like

Azijske berze: Novi rekordi, investitori optimistični

Na azijskim berzama su u utorak cene akcija dotigle nove rekordne nivoe jer su ulagači optimistični u vezi rasta navećih svetskih ekonomija i zarada kompanija, dok se kurs evra prema dolaru i dalje

Evro danas 119,58 dinara

Dinar će danas biti na približno istom nivopu prema evru kao juče, i zvanični srednji kurs će iznositi 119,5862 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze zabeležile skok, evro ojačao

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcije dostigle najviše nivoe u mesec dana, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, ohrabrujućim pokazateljima iz kineske ekonomije i uverenju ulagača da će

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply