Wall Street: Indeksi pali peti dan zaredom, Fed oprezan

Wall Street: Indeksi pali peti dan zaredom, Fed oprezan

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija pale, peti dan zaredom, jer se ulagači plaše posledica mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije, pa ih nije ohrabrila ni odluka Feda da kamate ostaju nepromenjene.

Dow Jones oslabio je 0,20 odsto, na 17.640 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 odsto, na 2.071 bod, a Nasdaq indeks 0,18 odsto, na 4.834 boda.

S&P 500 indeks pao je u poslednjih pet dana 2,2 odsto, a tako dugi negativni niz nije zabeležen još od februara.

To je najviše posledica straha ulagača da bi izlazak Britanije iz Evropske unije mogao naštetiti ionako slabom rastu globalne ekonomije.

Nedelju dana pre referenduma o Brexitu zagovornici izlaska vode u anketama, a nesigurnost po tom pitanju bio je i jedan od razloga opreza čelnika Feda prilikom odlučivanja o monetarnoj politici.

“To je sigurno jedna od nesigurnosti o kojoj smo raspravljali i koja je ugrađena u današnje odluke”, kazala je Janet Yellen, predsednica američke centralne banke.

Nakon dvodnevne sednice, čelnici Feda odlučili su da ključne kamate ostaju nepromenjene, što se i očekivalo na berzama, ali i smanjili procene rasta najveće svetske ekonomije.

Sada Fed u ovoj i sledećoj godini očekuje rast ekonomije za po 2 odsto, što je za 0,1 postotni bod manje nego što je procenjivao pre.

Foto: businesswire.ng

Foto: businesswire.ng

“Saopštenje Feda upućuje na to da je globalna ekonomija slaba i da Sjedinjene Države nisu ostrvo, da su globalna tržišta i ekonomije povezanije nego što su ikada bili”, kaže Peter Kenny, strateg u firmi Global Markets Advisory Group.

Uprkos tome, većina zvaničnika Feda i dalje u ovoj godini očekuje povećanje kamata u dva navrata. Ipak, signali upućuju da bi se tempo stezanja monetarne politike mogao usporiti.

Naime, sada šest od 17 dužnosnika Feda očekuje jedno povećanje kamata do kraja godine, dok je pre tri meseca to prognozirao samo jedan. Uz to, ponešto su smanjene procene rasta kamata do kraja sledeće godine.

Uprkos tome, Yellen nije odbacila mogućnost povećanja kamatnih stopa već u julu, što znači da će se idućih nedelja nastaviti nagađanja o tome kada će Fed stegnuti monetarnu politiku.

Na evropskim berzama su cene akcija juče porasle nakon pet dana pada. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,73 odsto, na 5.966 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 odsto, na 9.606 bodova, a pariski CAC 1,0 odsto, na 4.171 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srbija preuzela 97 odsto EU standarda
Next Azijske berze: Berze pale, jen ojačao nakon odluke BOJ-a

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Najlošija nedelja u skoro mesec dana

Američke berze su poslovale protekle nedelje sa najslabijim rezultatima u skoro mesec dana, što je uglavnom posledica političke neizvesnosti nakon što je Donald Tramp otpustio direktora FBI Džejmsa Komija.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Cene akcija porasle, Dow Jones četvrtu nedelju zaredom u minusu

Nakon oštrog pada dan ranije cene akcija na američkim berzama u petak su porasle jer su u fokusu investitora bile prednosti jačanja privrede a ne mane viših kamatnih stopa.

Drugi uzastopni rast na azijskim berzama

Na azijskim berzama su u utorak indeksi porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući oporavku Wall Streeta, no ulagači su oprezni jer će ove nedelje biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply