Unca zlata premašila nivo 1.300 dolara

Unca zlata premašila nivo 1.300 dolara

Cena zlata porasla je na najviš nivo od avgusta 2014., podržana odlukom Fed-a i većine značajnih svetskih centralnih banaka da ne menjaju monetarnu politiku do okončanja glasanja u Velikoj Britaniji o članstvu u EU.

Na tržištu u Londonu unca zlata je poskupela 25 dolara, odnosno 2 odsto, na 1,307 dolara.

Cena zlata je osetljiva na promene kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama. Od početka juna cena plemenitog metala je porasla 8 odsto, zbog umanjenih očekivanja investitora po pitanju podizanja kamatnih stopa u SAD.

Nakon dvodnevnog zasedanja, zvaničnici američke Uprave federalnih rezervi (Fed) juče su odlučili da ključne kamate ostaju nepromenjene, što se i očekivalo na berzama, ali i smanjili procene rasta najveće svetske ekonomije.  Uprkos tome, većina zvaničnika Fed-a i dalje u ovoj godini očekuje povećanje kamata u dva navrata. Ipak, signali upućuju da bi se tempo pooštravanja monetarne politike mogao usporiti. Sada šest od 17 zvaničnika Feda očekuje jedno povećanje kamata do kraja godine, dok je pre tri meseca to predviđao samo jedan.

Predsednica američke centralne banke Janet Yellen, naprotiv, nije odbacila mogućnost povećanja kamatnih stopa već u julu, što znači da će se narednih sedmica nastaviti sa nagađanjima kada će Fed menjati monetarnu politiku.

Strah od Brexit-a, izlaska Velike Britanije iz EU, dominira finansijskim tržištima pa su odluku o zadržavanju postojeće monetarne politike do okončanja britanskog referenduma donele i ostale velike svetske centralne banke, uključujući japansku Bank of Japan, britansku Bank of England i švajcarsku Swiss National Bank.

Centralne banke Australije i Novog Zelanda su takve odluke usvojile u ponedeljak, odnosno utorak.

Izvor:Agencije
Previous Averzija prema riziku spustila cenu nafte ispod 48 dolara
Next Saxo o Brexitu: London bi mogao da se promeni zauvek

You might also like

Berza

Pobednici i gubitnici na svetskim tržištima u 2016. godini

Pregled dešavanja na svetskim tržištima kapitala “Bloomberg” počinje konstatacijom da se za godinu koja prolazi može reći mnogo toga, ali ne i da je bila mirna za investitore.

Berza

Evropske berze: Obnovljeni rast cena nafte podržao indekse

Obnovljeni rast cena nafte doprineo je stabilizaciji evropskih tržišta ali se i dalje trguje oprezno zbog straha od mogućeg izlaska Velike Britanije iz EU i neizvesnosti oko američke monetarne politike.

Svetske berze

Wall Street u petak ublažio nedeljne gubitke

Na Wall Streetu su u petak indeksi završili u pozitivnom području, nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cena akcija, dok su na nedeljnom nivou zabeležili najveće gubitke u dve godine.