Srbija preuzela 97 odsto EU standarda

Srbija preuzela 97 odsto EU standarda

Pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović, izjavio je da je Srbija kao regionalni lider u oblasti standardizacije do sada preuzela 97 odsto evropskih standarda.

On je na petoj Balkanskoj konferenciji o standardizaciji u Beogradu rekao i da je Vlada Srbije u okviru Godine preduzetništva opredelila posebna sredstva za uvođenje standarda u privredi Srbije.

“Samo podizanjem kvaliteta poslovanja preduzeća podizaće se i konkurentnost poslovanja, a samim tim i konkurentnost cele srpske privrede”, rekao je Petrović i dodao da se sada intenzivno radi na prevođenju evropskih standarda u srpsku privredu.

Direktorka Instituta za standardizaciju Srbije Tatjana Bojanić izjavila je da su se na današnjoj konferenciji okupili predstavnici nacionalnih tela za standardizaciju iz regiona Balkana sa ciljem da razmene iskustva i unaprede svoj rad.

Ona je dodala da je Institut za standardizaciju podneo prijavu za punopravno članstvo u evropskim ogranizacijama za standardizaciju, CEN i CENELEC, i da će ocenjivanje biti u septembru.

“Nadamo se da ćemo postati članica, a to znači da ćemo olakšati pristup privrede evropskim standardima i da ćemo biti konkurentniji na evropskom tržištu”, kazala je Bojanićeva.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Francuska: Srpska malina "ubila" našu
Next Wall Street: Indeksi pali peti dan zaredom, Fed oprezan

You might also like

Društvo

Da li će se retroaktivno primenjivati zakon o poreklu imovine?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio usvajanje ovog antikorupcijskog zakona do kraja godine, nakon decenije i po odlaganja.

Društvo

Svakog meseca za preživljavanje potrebno 64.150 dinara

Građanima Srbije životni standard toliko je pao da prosečnom platom ne mogu da podmire čak ni najosnovnije potrebe, jer onima sa prosečnim platama samo za prosečnu potrošaku korpu nedostaje 22.700 dinara.

Najvažnije vesti

Ana Brnabić: Od sutra zamene zdravstvene knjižice za elektronske putem interneta

Gradjani Srbije će od sutra, 10. novembra, na portalu E-uprava moći da se prijave za zamenu stare zdravstvene knjižice novom, koju će potom moći da dobiju poštom na kućnu adresu,