Srbija: Na “crnoj listi” 271 firma

Srbija: Na “crnoj listi” 271 firma

Sve je veći broj rukovodilaca sa zabranom ili ograničenjem u poslovanju i raspolaganju novcem, čime je broj loših firmi na “crnoj listi” u Srbiji dostigao 271.

Toliko ih je upisano u centralnu evidenciju Agencije za privredne registre i njihovim direktorima privremeno su ograničena prava – od preregistracije firme, pa do raspolaganja novcem, već u zavisnosti od sankcije zbog koje su se i našli u ovom registru, pišu Večernje novosti.

Ipak, iako se očekivalo da će novi registar takozvanih privremenih ograničenja prava da se napuni firmama koje krše propise, većina registrovanih se na ovom spisku nije našla zbog sudskih rešenja i presuda, već zbog – sprovođenja poreskih kontrola.

Kada poreznici uđu u preduzeće, firmi su za vreme trajanja te kontrole zakonom zabranjene sve statusne promene: od brisanja iz registra, pa do menjanja podataka o osnivačima.

Ovaj član Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji važio je i pre nego što je novi registar uspostavljen, pa je APR i ranije odbijao da registruje ovu vrstu promena kod firmi za koje je imao obaveštenje da je u poreskoj kontroli. Suština je što su sada ovi podaci javni. Međutim, to i dalje ne znači da će sva preduzeća, za vreme trajanja poreskih kontrola, biti upisana u ovaj registar.

foto: kurir.rs

foto: kurir.rs

“Agencija za privredne registre ne može obrisati privredni subjekat iz registra, niti registrovati statusne promene i vršiti promene podataka koji se odnose na osnivača, odnosno člana, naziv, sedište, ulog i oblik organizovanja u periodu od dobijanja obaveštenja Poreske uprave da će se kod privrednog subjekta vršiti poreska kontrola do dobijanja obaveštenja da je poreska kontrola završena”, ističu u APR.

Ovo, praktično, znači da samo od ažurnosti poreskih vlasti zavisi da li će se neka preduzeća naći u centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava. Tako su prvo “nastradali” Kragujevčani: njihova 72 preduzeća našla su se u ovom registru po osnovu obaveštenja lokalne poreske uprave iz ovog grada. PU Kragujevac je, naime, obavestila APR da će kod određenih preduzeća obaviti poreska kontrola.

To je bio osnov za upisivanje ovih firmi u registar, dok će “skidanje zabrane” uslediti kada ista lokalna poreska uprava obavesti APR da je kontrola – završena. Sve upise i brisanja iz novog registra APR radi na osnovu rešenja, presuda i obaveštenja sudova i nadležnih upravnih organa. Tako su i pojedine kragujevačke firme, od pomenute 72, već brisane iz registra na osnovu obaveštenja kragujevačkih poreznika.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous Google razmišlja o preuzimanju Twittera
Next 13 velikih kompanija novi članovi Upravnog odbora PKS

You might also like

Kompanije 0 Comments

Jiangsu Nantong Sanjian Construction planira ulaganja u Srbiju

Kompanija Jiangsu Nantong Sanjian Construction Group razmatra da iz Srbije dalje širi poslovanje na čitavu Evropu, rekao je predsedavajući te kineske korporacije Huang Ju Hui i naveo da je Srbija,

Google: Računar za oko u vidu sočiva

Sada je pravo vreme da se podnese patent koji se odnosi za kreiranje malenog računara koji bi se postavljao direktno na oko osobe koja ovakav računar nosi, odluka je inženjera kompanije Google.

Kompanije 0 Comments

Komisija odobrila SBB-u kupovinu IKOM-a

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije saopštila je danas da je uslovno odobrila da kompanija Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže (SBB) preuzmu Interaktivne kablovske objedinjene mreže – IKOM.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply