Smena u 10 najvećih ekonomija sveta

Smena u 10 najvećih ekonomija sveta

Najnaseljenija američka savezna država, Kalifornija, pretekla je Francusku kao šesta najveća ekonomija na svetu, zahvaljujući snažnom privrednom rastu i jačanju američkog dolara prema drugim valutama.

Kalifornija, sa bruto domaćim proizvodom od 2.500 milijardi dolara, pretekla je i recesijom pogođeni Brazil, pokazali su objavljeni zvanični podaci, javlja njujorška agencija “Bloomberg”.

“To je rezultat kako dobrog privrednog rasta Kalifornije tako i kretanja kursa američkog dolara prema drugim valutama”, izjavila je glavni ekonomista Ministarstva finansija Kalifornije, Irena Asmundson.

Privreda Kalifornije je prošle godine porasla za 4,1 odsto u poređenju sa celokupnim rastom SAD od 2,4 odsto i od 1,1 odsto u Francuskoj.

foto: plus.google.com

foto: plus.google.com

Prema grafikonu kalifornijskog ministarstva, SAD su najveća svetska ekonomija, na drugom mestu je Kina, a na trećem Japan.

Četvrta pozicija pripada Nemačkoj, peta Velikoj Britaniji, šesta Kaliforniji, a sedma Francuskoj. Sledi Indija, na osmom mestu, a Italija i Brazil zaokružuju listi prvih deset ekonomskih sila sveta.

Kalifornija je prošle godine stvorila više radnih mesta nego bilo koja druga država u SAD, navodi njujorška agencija, dodajući da se sedište četiri od deset najvećih američkih kompanija nalazi u Kaliforniji.

Guverner Kalifornije, Jerry Brown (78), vodio je ovu američku saveznu državu kroz ekonomski oporavak koji su donele tehnološke kompanije Facebook i Apple, ali i poljoprivredna i prerađivačka industrija.

Otkako je 2011. preuzeo tu funkciju, Brown je, kako navodi “Bloomberg”, uspeo da pobegne od fiskalne krize i konstantnog deficita i počne da beleži budžetske suficite.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Nemačka do 2030. obustavlja prodaju dizelaša i benzinaca
Next BlackBerry sve dublje tone

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

John Hardy: Globalna tržišta bi trebalo da pripaze šta žele

Postoji rizik da dođe do topljenja apetita zbog loših ekonomskih pokazatelja, a centralne banke bi mogle biti nespremne saznavši da se igraju šibicama i benzinom, piše u nedeljnom komentaru za Gdeinvestirati direktor

Makroekonomija 0 Comments

Od septembra treći krug prekvalifikacija za IT

Direktor Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović najavio je od septembra i treći krug prekvalifikacija za IT. 

Makroekonomija 0 Comments

Stopa nezaposlenosti u Srbiji pala na 13,8 odsto

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je u trećem kvartalu ove godine iznosila 13,8 odsto, što predstavlja pad u odnosu na prethodni kvartal i treći kvartal prošle godine, saopštio je u sredu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply