Nemačka do 2030. obustavlja prodaju dizelaša i benzinaca

Nemačka do 2030. obustavlja prodaju dizelaša i benzinaca

Nemačka planira da do 2030. obustavi prodaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida.

Da bi Nemačka ispunila ranije postavljeni cilj, a to je da do sredine 21. veka smanji CO2 emisiju za 80-95%, potrebno je drastično redukovati zagađenje prouzrokovano drumskim saobraćajem, kaže zamenik ministra ekonomije te zemlje, Rainer Baake.

“Činjenica je da od 1990. uopšte nismo smanjili emisiju ugljen-dioksida u oblasti saobraćaja. Možda trenutno nemamo adekvatno rešenje za redukovanje emisije za koju su odgovorna teretna vozila, ali imamo odgovor na zagađenje kada je reč o putničkim automobilima”, tvrdi Baake.

U Nemačkoj smatraju da se značajni rezultati mogu postići uvođenjem u saobraćaj većeg broja električnih automobila, što bi doprinelo da se emisija CO2 do 2020. smanji za 40%, u poređenju sa nivoom iz 1990. godine. Norveška je uz pomoć sličnih mera uspela da postane lider po broju električnih automobila na putevima, u odnosu na broj stanovnika.

Nemačko Ministarstvo za zaštitu okoline procenjuje da će program subvencija doprineti da u naredne 4 godine žitelji te zemlje kupe 500.000 novih elektromobila, a zajedno sa hibridima, ovaj broj popeo bi se na milion vozila.

Očekuje se da će udeo automobila sa nultom emisijom na tržištu Nemačke 2025. iznositi 8%, u odnosu na današnjih preskromnih 0,6%, dok bi do 2030. broj električnih i hibridnih vozila na putevima trebalo da iznosi 6 miliona.

Trenutno je u Nemačkoj registrovano samo 130.000 hibrida i 25.000 elektromobila, u odnosu na čak 30 miliona benzinaca i 14,5 miliona dizelaša.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous 13 velikih kompanija novi članovi Upravnog odbora PKS
Next Smena u 10 najvećih ekonomija sveta

You might also like

Transport

Air Serbia objavila posebnu ponudu za Dan zaljubljenih

Kompanija Air Serbia objavila je posebnu ponudu za Dan zaljubljenih “Putujte zajedno”, pružajući svojim putnicima mogućnost da zajedno otputuju na neku od brojih zanimljivih destinacija.

Transport

Emirates: Godišnja dobit opala za 83 odsto

Najveća bliskoistočna aviokompanija Emirates prijavila je godišnji pad dobiti od 83 odsto, na 340 miliona dolara.

Transport

Tesla Motors: Rekordna isporuka automobila u prvom kvartalu

Američki proizvođač električnih automobila Tesla Motors je u prvom ovogodišnjem tromesečju ostvario 70-postotni skok prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prodavši rekordnih nešto više od 25 hiljada automobila.