Nemačka do 2030. obustavlja prodaju dizelaša i benzinaca

Nemačka do 2030. obustavlja prodaju dizelaša i benzinaca

Nemačka planira da do 2030. obustavi prodaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida.

Da bi Nemačka ispunila ranije postavljeni cilj, a to je da do sredine 21. veka smanji CO2 emisiju za 80-95%, potrebno je drastično redukovati zagađenje prouzrokovano drumskim saobraćajem, kaže zamenik ministra ekonomije te zemlje, Rainer Baake.

“Činjenica je da od 1990. uopšte nismo smanjili emisiju ugljen-dioksida u oblasti saobraćaja. Možda trenutno nemamo adekvatno rešenje za redukovanje emisije za koju su odgovorna teretna vozila, ali imamo odgovor na zagađenje kada je reč o putničkim automobilima”, tvrdi Baake.

U Nemačkoj smatraju da se značajni rezultati mogu postići uvođenjem u saobraćaj većeg broja električnih automobila, što bi doprinelo da se emisija CO2 do 2020. smanji za 40%, u poređenju sa nivoom iz 1990. godine. Norveška je uz pomoć sličnih mera uspela da postane lider po broju električnih automobila na putevima, u odnosu na broj stanovnika.

Nemačko Ministarstvo za zaštitu okoline procenjuje da će program subvencija doprineti da u naredne 4 godine žitelji te zemlje kupe 500.000 novih elektromobila, a zajedno sa hibridima, ovaj broj popeo bi se na milion vozila.

Očekuje se da će udeo automobila sa nultom emisijom na tržištu Nemačke 2025. iznositi 8%, u odnosu na današnjih preskromnih 0,6%, dok bi do 2030. broj električnih i hibridnih vozila na putevima trebalo da iznosi 6 miliona.

Trenutno je u Nemačkoj registrovano samo 130.000 hibrida i 25.000 elektromobila, u odnosu na čak 30 miliona benzinaca i 14,5 miliona dizelaša.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous 13 velikih kompanija novi članovi Upravnog odbora PKS
Next Smena u 10 najvećih ekonomija sveta

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Qatar Airways uvodi svakodnevne letove iz Beograda od 1. avgusta

Qatar Airways će, kako je ranije najavio, uvesti svakodnevne letove iz Beograda do Dohe i to već od 1. avgusta.

Transport

Knežević: Kineski Yinlong zainteresovan za Ikarbus

Kineska kompanija Yinlong posredstvom kompanije LTO Energy iz Zagreba na današnjem sastanku sa srpskim ministrom privrede Goranom Kneževićem potvrdila je interesovanje za Ikarbus.

Kompanije 0 Comments

Nelt otvorio privatni železnički teminal u Dobanovcima, prvi u Srbiji

Kompanija Nelt otvorila je danas u Dobanovcima prvi privatni železnički terminal u Srbiji za uvoz i tranzit robe, a planira da uloži još 10 miliona u infrastrukturu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply