Brexit seje haos na deviznim tržištima, evro oslabio prema većini svetskih valuta

Brexit seje haos na deviznim tržištima, evro oslabio prema većini svetskih valuta

Vrednost evra u četvrtak je oštro pala u odnosu na većinu glavnih svetskih valuta zbog straha od mogućeg izlaska Velike Britanije iz EU, koji dominira globalnim tržištima.

Neki analitičari su skloni verovati da bi Brexit izazvao finansijski haos koji bi zajedničku evropsku valutu gurnuo ispoda pariteta sa dolarom.

Sedam dana uoči referenduma o statusu Velike Britanije u Evropskoj uniji, 53 odsto Britanaca je za izlazak iz EU, dok je 47 odsto za ostanak u Uniji, pokazala je telefonska anketa Ipsosa, prenosi Reuters. Ovo je prvi put da anketa beleži prednost glasača koji žele da izađu iz Unije. Najnoviji rezultati pokazuju veliki preokret u odnosu na anketu sprovedenu u maju, kada je 37 posto ispitanika najvilo da bi glasalo za izlazak, dok se 55 posto izjasnilo za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Pritisnut rezultatima anketa evro je pao u odnosu na američku valutu skoro 1 odsto, na 1,1154 dolara, dok prema japanskom jenu pao čak 2,74% na 116,10 jena, što je njegov najniži nivo u skoro tri i po godine.

Prema švajcarskom franku evro je na gubitku 0,21 odsto i trguje se po ceni od 1,0802 EUR/CHF.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, 1,93%, na 104,10 jena, dok je prema švajcarskom franku ojačao 0,74%, na 0,9685 dolara.

Švajcarska valuta danas je pod pritiskom odluke centralne banka (Swiss National Bank) da zadrži kamate na postojećem nivou i ocene SNB da je ” franak značajno precenjen”. Od početka meseca vrednost švajcarskog franka, koji se uz japanski jen smatra bezbednim utočištem u nestabilnim vremenima, porasla je prema evru više od 2 odsto a u odnosu na američki dolar više od 3 odsto.

“Ako dođe do izlaska Britanije iz EU-a, franak bi bez sumnje u početku snažno jačao zbog statusa valute-utočišta i time primorao SNB na brzu intervenciju”, napisali su analitičari banke Commerzbank u zabelešci klijentima.

Vrednost japanske valute u četvrtak je snažno porasla nakon odluke Bank of Japan da ne menja postojeću monetarnu politiku do okončanja referenduma u Velikoj Britaniji. Dodatnu podršku jenu su pružile i poruke sa zasedanja američke centralne banke.

Nakon dvodnevnog zasedanja, zvaničnici američke Uprave federalnih rezervi (Fed) su odlučili da ključne kamate ostaju nepromenjene, što se i očekivalo na berzama, ali i smanjili procene rasta najveće svetske ekonomije. Fed u ovoj i narednoj godini očekuje rast ekonomije za po 2 odsto, što je za 0,1 procentni poen manje nego što je prethodno predviđao.

“Saopštenje Feda upućuje na to da je globalna ekonomija slaba i da Sjedinjene Države nisu ostrvo, da su globalna tržišta i ekonomije povezanije nego što su ikada bili”, kaže Peter Kenny, strateg u firmi Global Markets Advisory Group.

Uprkos tome, većina zvaničnika Fed-a i dalje u ovoj godini očekuje povećanje kamata u dva navrata. Ipak, signali upućuju da bi se tempo pooštravanja monetarne politike mogao usporiti. Sada šest od 17 zvaničnika Feda očekuje jedno povećanje kamata do kraja godine, dok je pre tri meseca to predviđao samo jedan.

Predsednica američke centralne banke Janet Yellen, naprotiv, nije odbacila mogućnost povećanja kamatnih stopa već u julu, što znači da će se narednih sedmica nastaviti sa nagađanjima kada će Fed menjati monetarnu politiku.

Britanska funta je danas dodatno oslabila prema dolaru nakon što je Bank of England zadržala postojeće kamatne stope, upozorivši da bi se neizvesnosti oko britanskog referenduma mogle preliti na globalna tržišta. Funta je oslabila 0,75% prema dolaru, na 1,4097 GBP/USD, dok je prema evru ojačala 0,25%, na 1,2647 evra.

Izvor:Agencije
Previous Nekretnine u Berlinu duplo jeftinije nego u Beču
Next Averzija prema riziku spustila cenu nafte ispod 48 dolara

You might also like

Berza

Azijske berze: Evro pao, ulagači na oprezu

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, pri čemu su indeksi na putu nedeljnih dobitaka, dok je evro pod pritiskom nakon jučerašnjih odluka Evropske centralne banke.

Berza

Dinar miruje, srednji kurs 118,6952

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru kao u četvrtak, i zvanični srednji kurs iznosi 118,6952 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje mirno, kao i na Wall Streetu dan pre, jer nema vesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržišta, dok je dolar pod pritiskom zbog spekulacija da