Pad zaliha u Sjedinjenim Državama pogurao cene nafte

Pad zaliha u Sjedinjenim Državama pogurao cene nafte

Iako je najnoviji izveštaj Američke uprave za energetske informacije (EIA) pogurao cene energenta naviše, barel “brent” nafte je još uvek 10- tak centi jeftiniji u odnosu na zatvaranje u utorak.

Na londonskom tržištu barelom “brent” nafte trenutno se trguje po ceni od 49.74 dolara, što je 0,2% niže u odnosu na prethodno trgovanje. Na početku trgovanja barel je koštao 49,19 dolara.

Cena američke WTI nafte porasla, sa 47,97 $   na 48,95 dolara, što je  u odnosu na jučerašnje trgovanje za 0,33 odsto viša cena.

U redovnom nedeljnom izveštaju Američka uprava za energetske informacije (EIA) je objavila da su zalihe sirove nafte, u nedelji koja se završila 10. juna, pale za 933 hiljade barela.

Analitičari su očekivali pad od 2,26 miliona barela, dok je juče Američki naftni institt (API) objavio rast zaliha sirove nafte za 1,2 miliona barela, što je pored straha od Brexita, juče dodatno opteretilo cene nafte.

“Šira slika trenutno pokazuje da na cene nafte utiče sveprisutna averzija prema riziku na tržištima, vezana prvenstveno sa mogućnošću izlaska Britanije iz EU”, mišljenja je Ric Spooner iz “CMC Markets”.

Izvor:Agencije
Previous Kinezi oprezni : Odlažu kupovinu nekretnina u Velikoj Britaniji
Next Evropske berze: Poverenje u američku centralnu banku ojačalo indekse

You might also like

Berza

Evro najjači u poslednjih 14 meseci

Evro je danas prešao vrednost od 1,14 dolara i dostigao najviši nivo u poslednjih 14 meseci, pokazuju podaci sa tržišta valuta.

Berza

Dinar u ponedeljak jači 0,1 odsto prema evru

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,0360 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Evropske berze zabeležile pad na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija oštro su pale, kao i na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer se ulagači plaše da će američki Fed do kraja godine