OPEC očekuje pad nafte u narednom kvartalu

OPEC očekuje pad nafte u narednom kvartalu

Uravnoteženju tržišta do kraja ove godine doprineće višak na svetskom tržištu nafte, koji bi trebao biti smanjen, saopštila je OPEC.

“Prekomerne zalihe na tržištu će verovatno pasti u narednim kvartalima”, navodi se u junskom izveštaju Organizacije zemalja izvoznica nafte, a prenosi agencija France presse.

Cene nafte su trenutno blago ispod 50 dolara za barel, dostigavši taj nivo proteklih meseci nakon što su u januaru skliznule na minimalnih 25 dolara za barel. Ovaj oporavak je, prema izveštaju OPEC-a, rezultat niza faktora, kao što su slabiji dolar, manja proizvodnja u SAD i prognozirani oštar pad zaliha u nečlanicama OPEC-a u ovoj godini.

Iz OPEC-a, međutim, poručuju da su zalihe još uvek znatno veće od tražnje.

Foto:www.cdn.iraqinews.com

Foto:www.cdn.iraqinews.com

“Solidan ekonomski oporavak širom sveta, uprkos slabom početku godine, verovatno će doprineti budućem povećanju tražnje nafte,” navode članice OPEC-a, podsećajući da bi globalna ekonomija ove godine trebalo da ostvari rast od 3,1 odsto posle rasta od 2,9 odsto iz prošle godine.

“Svetska tražnja za naftom bi trebalo da poraste za 1,2 miliona barela dnevno u drugoj polovini tekuće godine u odnosu na isti period 2015. godine, čime će globalna tražnja za naftom dostići prosečnih 94,18 miliona barela dnevno u čitavoj godini”, navodi se u izveštaju OPEC-a.

Tražnja u razvijenim zemljama koje pripadaju Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) će, prema prognozama OPEC-a, biti najveća u Severnoj i Južnoj Americi, u Evropi će stagnirati, a u Aziji pasti.

Van OECD-a, tražnja će biti snažna i u Indiji zahvaljujući solidnom ekonomskom rastu, ali raznolika u Kini.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dinar bez promene prema evru, znatno slabiji u odnosu na dolar
Next Kanada: Očekuje se skok BDP-a

You might also like

Trgovina 0 Comments

Ukrajinska aviokompanija UIA planira letove za Beograd od 2022.

Ukraine International Airlines (UIA) namerava da pokrene nove linije u narednih pet godina, među kojima su i letovi za Zagreb i Beograd.

Društvo 0 Comments

Najbogatiji čovek Afrike ulaže u SAD i Evropu

Najbogatiji čovek u Africi Aliko Dangote planira da uloži između 20 i 50 milijardi dolara u SAD i Evropu do 2025. godine.

Politika 0 Comments

Wolfgang Schäuble: Brexit bi po Britaniju imao najveće posledice

Nemački ministar finansija Wolfgang Schäuble upozorio je danas da će najveći udarac pretrpeti Britanija ako se britanski glasači na referendumu u junu opredele za izlazak iz Evropske unije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply