Napravili automobilsku gumu skuplju od Ferrarija

Napravili automobilsku gumu skuplju od Ferrarija

U Ginisovoj knjizi zabeležen je još jedan bizarni svetski rekord – za najskuplju automobilsku gumu proglašen je pneumatik kompanije Z Tyre koji vredi neverovatnih 600.000 dolara.

Kada se svojevremeno pojavio na tržištu, Bugatti Veyron je osim performansama privukao pažnju javnosti i skupocenim gumama. Naime, set pneumatika za ovaj hiperautomobil koštao je oko 30-ak hiljada dolara.

Jedna jedina guma koju je napravila firma Z Tyre iz Dubaija, nadmašuje cenu kompleta Veyronovih pneumatika čak 20 puta! Poređenja radi, većina Ferrarijevih modela jeftinija je od ove gume, a set od 4 pneumatika košta više od naskupljeg među njima – LaFerrarija.

Ako ste se zapitali zašto je ova guma toliko skupa, kao da je napravljena od zlata, delimično ste u pravu. Naime, u izradi je zaista korišćeno 24 karatno zlato, ali tvorcima to nije bilo dovoljno, pa su u pneumatik ugradili i dijamante, što im je donelo titulu zvanično najskuplje gume na svetu.

Iako Z Tyre zlatni pneumatik verovatno nema bolje karakteristike od neuporedivo jeftinijih guma kao što su na primer Pirelli P Zero ili Bridgestone Potenza, Ginisov rekord će kompaniji iz Dubaija poslužiti kao još jedna reklama i prilika da se šira javnost upozna sa ovim brendom.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao
Next Pet sjajnih mogućnosti interneta koji su besplatni

You might also like

Društvo

Pariz postao najatraktivnija destinacija za investitore

Pariz je pretekao London koji je bio na prvom mestu, dok se na trećem mestu, kao najatraktivnija destinacija za inostrane investitore, nalazi Berlin.

Politika

Stručnjaci: Ekonomski program mandatara obećava i pored nedostataka

Ekonomski program buduće vlade Srbije koji je najavio mandatar Aleksandar Vučić je nastavak dosadašnje politike u kojoj ima mnogo obećanja, ali je pitanje da li će najavljene mere biti realizovane,

Turizam

Predlog ugostitelja: Zakon da reguliše koliki bakšiš treba dati konobaru Beograd 

Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede – HORES, ponovo traži da se zakonski reguliše pitanje napojnice. Oni predlažu da se bakšiš limitira do 10 odsto računa i registruje u kasi.