Kanada: Očekuje se skok BDP-a

Kanada: Očekuje se skok BDP-a

Niske kamatne stope i deprecijacija nacionalne valute, pomogle su kanadskoj ekonomiji da ispliva iz naftne krize.

Kanada je spremna da ove godine ostvari oporavak, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Posle više od godinu dana poteškoća, prouzrokovanih naftnom krizom u 2014. godini kada su cene nafte pale za gotovo polovinu, bruto domaći proizvod (BDP) Kanade bi trebalo ove godine da poraste na 1,7 odsto, navodi se u izveštaju MMF-a, što je ubrzanje u odnosu na rast od 1,2 odsto iz prošle godine.

Kanada je peti najveći proizvođač nafte na svetu i bila je teško pogođena sunovratom cena ove sirovine, zbog čega je njena ekonomija izgubila više od polovine vrednosti, a poslovne investicije su pale, pošto su se energetske kompanije povukle iz istraživanja i eksploatacije nafte.

foto: blogs.ucl.ac.uk

foto: blogs.ucl.ac.uk

Ipak, rekordno niska referentna kamatna stopa od 0,5 odsto i pad vrednosti kanadskog dolara na 0,78 američkih dolara, pružili su podsticaj kanadskoj privredi.

“Naftna kriza je prvi veći test ekonomske i finansijske otpornosti Kanade od perioda globalne finansijske krize iz 2008. godine”, saopštio je MMF.

Fond je, takođe, pozdravio plan zvanične Otave da potroši više milijardi dolara na infrastrukturu u narednim godinama, ali u analizu nije uvrstio efekte privremenog zatišja u proizvodnji nafte izazvanog prošlomesečnim požarima u kanadskoj pokrajini Alberti.

Naime, proizvodnja nafte, koja se sada postepeno obnavlja, bila je smanjena za 1,2 miliona barela nafte dnevno tokom maja.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous OPEC očekuje pad nafte u narednom kvartalu
Next Uber u najvećem brazilskom gradu uveo gradski helikopterski prevoz

You might also like

Energetika i naftna industrija

Raspisan tender za izradu studije za ugradnju solarnih panela

Sekretarijat za energetiku raspisao je javni poziv za izradu studije opravdanosti sa idejnim projektom, za ugradnju solarnih panela na ravnim krovovima fabrike Makiš – proizvodnog pogona beogradskog Vodovoda.

Energetika i naftna industrija

Javni snabdevači optužuju “Srbijagas” zbog uvećanih januarskih računa

Udruženje distributera prirodnog gasa, koje okuplja 22 trgovca gasom, smatra da “Srbijagas” nije imao osnova da im u januaru podigne cenu gasa jer Agencija za energetiku nije dala saglasnost za

Kompanije

Gazprom: Dobit pala zbog nižih cena gasa

Neto dobit Gazproma smanjen je u prvom kvartalu zbog nižih cena gasa u Evropi.