John Hardy: Mnogo nepodnošljivog iščekivanja trgovaca devizama

John Hardy: Mnogo nepodnošljivog iščekivanja trgovaca devizama

Najnoviji porast strahova od Brexita uticao je na pad likvidnosti na finansijskim tržištima u Velikoj Britaniji koji se proširio na svetska tržišta, a tu su i druga nepodnošljiva iščekivanja koja će uticati na promene valutnog kursa, ističe u najnovijoj analizi za Gdeinvestirati direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo banci John Hardy.

Otkucavanje sata uoči referenduma u Velikoj Britaniji o članstvu u EU 23. juna postao je zaglušujući ritmički zvuk bubnja nakon nedavne bujice anketa koje izgleda pokazuju pomak u korist EU odbacivanja, najdramatičnije opisanih u 10 tačaka rezultata ankete ORB u petak koja kao odgovor potencira izlazak iz EU. Tržište za trgovanje deviznim kursom sterlinga je postalo nefunkcionalno pred ovaj događaj, sa likvidnošću koja praktično ne postoji na tržištu opcijama za opcije čiji datumi ističu posle glasanja. Implicirana nestabilnost opcija za onu malu količinu kojom se trguje, skočila je na nivo koji nije viđen ni na vrhuncu globalne finansijske krize.

Tržište se prilagođava novoj realnosti

“Čak i olakšavajući porast sterlinga u slučaju ostanka bi se mogao pokazati kratkog daha.”

Osim valuta, najnoviji porast strahova od Brexit-a ne samo da pravi talase na deviznom i tržištu finansijskih sredstava u Velikoj Britaniji, već takođe generiše efekat širenja zaraze na globalnom tržištu sredstava posle te ankete u petak.

Foto: AP

Foto: AP

Nemoguće je reći šta bi moglo da se desi oko Brexit scenarija, ali nestabilnost će se neminovno rešiti veoma brzo jer se tržište prilagođava novoj realnosti, uz Banku Engleske i možda čak i ECB koje će ponuditi pomoć ako tržišta ne budu funkcionisala. Bez obzira na duži rok, pitanja oko sterlinga ostaju, posebno najgori strukturni deficit na svetu u razvijenim zemljama koji je u najgorem slučaju 5% BDP-a, pa čak i olakšavajući porast sterlinga u slučaju ostanka bi se mogao pokazati kratkog daha. To će biti posebno tačno ukoliko nedavni slabi američki podaci ukazuju da je američka recesija pred nama. Američka recesija bi neminovno značila slaba tržišta sredstava, a ona će kazniti „grešnike“jer će investitori odneti svoja sredstva kući, ostavljajući zemlje sa deficitom unedostatku sredstava.

U iščekivanju predsedničkih izbora u SAD

To nas dovodi do sledećeg, pa čak i većeg nepodnošljivog iščekivanja, onog koje će odmah obuzeti tržišta čim uzdisanje i trešenje oko referenduma u Velikoj Britaniji popusti: četiri i po meseca iščekivanja na američke predsedničke izbore 8. novembra.

Foto: factcheck.org

Foto: factcheck.org

Dokle god ankete ukazuju čak i na mogućnost predsedavanja Donalda Trumpa, globalna tržišta će ostati u nepodnošljivom režimu iščekivanja. Zašto? Predsedavanje Clintonove samo bi produžilo status kvo zastoja Obaminih godina. Ali Trampovo predsedavanje? Njegova nestabilna i kontroverzna ličnost na stranu, Trump je nešto sasvim novo. Sa većinom u Kongresu, Trump bi bio prvi predsednik od Regana koji bi preuzeo centralno mesto u politici od Federalnih rezervi koje su davno preterale i izgubile kredibilitet.

Šta dalje?

Postoje i druga nepodnošljiva iščekivanja koja mogu da nastave da frustriraju svaki pokušaj dugotrajnijih aktuelnih promena valutnog kursa sve makar do završetka američkih predsedničkih izbora.

Foto: reuters

Foto: reuters

Kada će Kina dozvoliti da njena valuta prihvati realnost? Šta bi Brexit glasanje moglo da znači za Evropu i sledeće velike evropske izbore? Na kratak rok, gde je bolna tačka snažnog japanskog jena koja izaziva sledeći veliki korak Banke Japana i/ili Abeove vlade? Postoji šira saglasnost da Banka Japana neće dobiti ništa proširenjem postojećeg programa kvantitativnog popuštanja i da samo kombinovanje fiskalne politike i prisila Banke Japana na privredu može proizvesti nominalni rast japanskog BDP-a.

Jedini trend koji može biti očigledan kroz sve ovo je da će strateški potezi centralnih banaka nastaviti da promašuju kako budu gubili uticaj na tržištu. Dakle pitanje nakon skoro deset godina uzaludnog kreiranja politike centralnih banaka donosi samo nepodnošljivu neizvesnost usled nesnosnog iščekivanja dok pitanje ostaje: Šta dalje?

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:www.tradingfloor.com

Poreklom iz Teksasa, John J. Hardy je završio studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu sa najvišim ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Trenutno radi kao direktor FX Strategy sektora. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu „FX Update“ prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora. Pored kolumne koju piše i medijskih pojavljivanja, Džon piše komentare o glavnim valutama, politikama centralnih banaka, makro-ekonomskim trendovima i drugim događajima. Džon Hardi je dostupan za komentare o deviznim kretanjima i tri glavne imovinske kategorije iz makro perspektive.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Jack Ma: Bolje su kineske kopije od originala
Next Model za ostatak javnih preduzeća: Otpremine za 3.000 radnika Železnica Srbije

You might also like

Dinar jača, srednji kurs 121,9363 dinara za evro

Dinar je u utorak ojačao 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 121,9363 dinara za jedan evro.

Beogradska berza: Pad indeksa na početku nedelje, obveznice podigle promet

Jučerašnji trgovački dan doneo je odličan promet na tržištu, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama.

Svetske berze 0 Comments

Dolar pao na najniži nivo od novembra prošle godine

Američki dolar je prošle nedelje na međunarodnim valutnim tržištima oslabio u korpi šest najvažnijih valuta u svetu, uglavnom zbog političkih previranjima u Vašingtonu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply