George Osborne: Glas za Brexit biće omča za Britance

George Osborne: Glas za Brexit biće omča za Britance

Glas za izlazak Britanije iz EU na referendumu sledeće nedelje dovešće do podizanja poreza i rezanja potrošnje, upozorio je ministar finansija George Osborne.

To će se desiti pošto tržišta akcija poniru zbog sve izvesnijih izgleda za Brexit.

George Osborne, koji se zalaže za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u 28-članom bloku, najavio je smanjenje budžetskih sredstava za škole, bolnice i vojsku ako na referendumu prevlada strana koja zagovara Brexit, prenosi agencija France presse.

Njegovo upozorenje stiže u trenutku kada ankete javnog mnjenja pokazuju da raste podrška strani koja propagira “izlazak” iz EU uoči referenduma 23. juna.

“Napuštanje EU bi pogodilo investicije, ugrozilo porodice i naškodilo britanskoj ekonomiji”, naveo je on u objavljenom komentaru, dodajući da bi na njemu bila odgovornost da “povrati stabilnost javnih finansija, što bi značilo donošenje hitnog budžeta, u kome bi morali da povećamo poreze i smanjimo potrošnju”.

Osborne je upozorio da će napuštanje EU napraviti rupu od 30 milijardi funti (37,9 milijardi evra) u nacionalnim finansijama.

Kao odgovor na to, bila bi povećana osnovna stopa poreza na dohodak, kao i porez na nasledstvo, dok bi budžetska sredstva za sektor usluga, uključujući zdravstvo, bila smanjena, rekao je on.

Foto:www.dw.com

Foto:www.dw.com

Britanskog ministra finansija podržao je Alistair Darling, bivši ministar finansija iz rivarske Laburističke partije, koji je vodio britanske finansije tokom globalne ekonomske krize.

“Ja sam sada zabrinutiji nego što sam bio 2008. godine”, naveo je Darling u svom saopštenju.

Investitori su odgovorili na zamah kampanje za Brexit prodajom akcija i ulaganjem novca u sigurne aktive, pri čemu su vodeće evropske berze oštro pale a evro pao na troipogodišnji minimum.

Prvi put, tražnja za nemačkim državnim obveznicama, koje se smatraju najsigurnijim ulaganjem, gurnula je juče prinose na te hartije u negativnu zonu, što znači da su investitori spremni da kupe nemačke 10-godišnje obveznice i da po roku dospeća dobiju manje para nego što su za njih dali.

Kako referendumska kampanja ulazi u završnu fazu, anketa koju je sprovela agencija ComRes pokazuje da se trka vodi “na ivici noža”, budući da se 46 odsto ispitanika izjasnilo za podršku ostanku u EU, a za izlazak 45 procenata. To je znatno drugačije od rezultata do kojih je ista agencija došla pre samo mesec dana, kada je opcija za ostanak u Uniji imala prednost od 11 poena, navodi France presse.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Pet sjajnih mogućnosti interneta koji su besplatni
Next Jack Ma: Bolje su kineske kopije od originala

You might also like

Makroekonomija 1Comments

George Soros: Neizvesnost je neprijatelj dugoročnih investicija

Američki milijarder George Soros kaže da je neizvesnost koja dolazi sa novim predsednikom SAD, neprijatelj investicija.

Makroekonomija 0 Comments

Rast kineskog uvoza i izvoza u septembru

Kineski izvoz i uvoz su u septembru porasli, što su, kako ocenjuje agencija AFP, odlične vesti i dolaze samo nekoliko dana pre početka kongresa Komunističke partije.

Tema dana 0 Comments

EK zahteva da Apple uplati 13 milijardi evra poreza Irskoj

Evropska komisija zaključila je da je Irska dala nelegalne poreske olakšice vredne 13 milijardi evra kompaniji Apple i ta zemlja sada mora da povrati neplaćeni porez američke tehnološke kompanije uz

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply