Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati uoči odluka američkog Feda i referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,5 odsto, dok su cene akcija u Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,5 i 1,5 odsto.

Berzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji pali su između 0,1 i 0,5 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,1 odsto.

Ulagači su oprezni jer su juče na Wall Streetu cene akcija pale već četvrti dan zaredom, što je posledica suzdržanosti uoči odluka američke centralne banke.

Nakon dvodnevne sednice, čelnici Feda danas će objaviti svoje odluke. Prema poslednjim anketama među trgovcima na tržištu novca, niko ne očekuje povećanje kamata već danas, no postoji 21 odsto izgleda da će Fed povećati kamate u julu.

Procenjuje se da postoji 40 odsto šansi da će kamate biti povećane u septembru, a 59 odsto u decembru.

Stoga će ulagači pažljivo pratiti hoće li Fed nagovestiti kada bi mogao povećati cenu novca.

U fokusu ulagača je i razvoj situacije uoči referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije, koji će se održati 23. juna.

A nedelju dana pre referenduma o tom pitanju zagovornici izlaska vode u anketama. Stoga ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, nego utočište traže u onima koje se smatraju sigurnijim u nesigurnim vremenima, kao to su državne obveznice i pojedine valute.

azijske berze

“Ekonomski učinak mogućeg izlaska Britanije biće vidljiv za nekoliko meseci i godina, a ne odmah. No, finansijska tržišta stalno nastoje u cene ugraditi ono što će se tek događati”, kaže Michael Metcalfe, direktor u firmi State Street Global Markets.

Oprez na tržištima posledica je i višednevnog pada cena nafte. Juče je na londonskom tržištu cena barela skliznula 70-ak centi, na 49,12 dolara, najniži nivo za dve nedelje.

Na američkom je tržištu barel pojeftinio na 47,80 dolara, što je njegova najniža cena za tri nedelje.

Na samom početku današnjeg trgovanja cene akcija u Šangaju i Hong Kongu znatno su pale, nakon što je američka firma koja sastavlja MSCI indeks ponovno odbila uvrstiti najvažnije kineske akcije u taj indeks, poručivši da kineski regulatori moraju dodatno poraditi na liberalizaciji tržišta.

Ipak, kasnije su se kineski berzovni indeksi oporavili jer, kako kažu analitičari, tamošnja tržišta najviše zavise od domaćih ulagača, a manje o stranima.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pri čemu je američka valuta blago ojačala.

Njen kurs prema japanskoj valuti dostigao je jutros 106,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 105,95 jena.

Dolar je ojačao i prema evropskoj valuti, pa je cena evra skliznula na 1,1205 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1290 dolara.

Evro je, kao i britanska funta, pod pritiskom zbog strahova ulagača od poremećaja na tržištima ako Britanci odluče napustiti Uniju.

S druge strane, jačaju valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, kao što su japanski jen i švajcarski franak.

U fokusu je ulagača i kineska valuta, s obzirom da je tamošnja centralna banka jutros odredila srednji kurs juana prema dolaru na najnižem nivou od januara 2011. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Cene akcija pale četvrti dan zaredom
Next Napravili automobilsku gumu skuplju od Ferrarija

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Nafta poskupela usled očekivanja pada zaliha u SAD

Cene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su porasle zbog očekivanja da će redovni nedeljni izveštaj pokazati pad zaliha u SAD.

Evropske berze zabeležile znatni rast

Na evropskim berzama najvažniji indeksi su u sredu prepodne znatnije ojačali, poduprti dobitcima akcija proizvođača sirovina zahvaljujući višim cenama metala, dok investitori s nestrpljenjem očekuju podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) evrozone.

Evropske berze: Ulagači na oprezu, tehnološki sektor u fokusu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, dok se prati pad cena akcija u tehnološkom sektoru, započet juče na Wall Streetu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply