EURO 2016: Milijarde evra na Evropskom prvenstvu

EURO 2016: Milijarde evra na Evropskom prvenstvu

Od 1960. do 1976. na evropskim fudbalskim prvenstvima nastupale su po četiri reprezentacije. Sada ih je 24. Ljubav prema sportu ima male veze.

Ovogodišnje Evropsko fudbalsko prvenstvo specifično je po tome što je UEFA broj reprezentacija povećala sa 18 na 24, skoro pa polovinu od svih svojih 55 nacionalnih članica. Mnogi su to propratili tvrdnjama o želji da se fudbalske nacije što masovnije dovedu na sportski festival. No, brojke ukazuju da je pravi razlog tome novac. I to jako puno novca.

Od 1960. u Francuskoj do 1976. u Jugoslaviji, u Zagrebu i Beogradu, na evropskim fudbalskim prvenstvima nastupale su samo četiri reprezentacije. Da bi se to povećalo prvo na osam, pa na 16. Novih osam reprezentacija na ovom prvenstvu znači i 20 utakmica više. 2,5 miliona gledalaca na 10 stadiona znači i 1,5 miliona više turista, što je povećanje od milon više u odnosu na Poljsku i Ukrajinu.

Pre četiri godine zarada je bila 1,4 milijardi evra, ove se godine očekuje pola milijarde više. Što se fonda nagrada tiče, nije ni to za baciti, to je sada skočilo na 300 miliona evra, odnosno osam miliona već i za samo kvalifikovanje na turnir. A to je lep džeparac, bez obzira na, primera radi, 100 miliona evra koliko je ove godine inkasirao Leicester City osvajanjem Premier League.

evro3

UEFA je i inače vrlo ambiozno krenula s novcem. Samo za Ligu šampiona u prošloj sezoni inkasirala je na pravima i sponzorstvima 1,5 milijardi evra. No, sve je to logičan nastavak onoga što se i inače događa s finansijama oko vrhunskog sporta poslednjih godina. Za sledeću sezonu Premier League planirana je zarada od TV prava od čak 3,3 milijarde evra.

3,5 milijarde evra zaradilo se na TV pravima od Svetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu 2014. i još pola milijarde od ulaznica. Uostalom, reč je o svetu fudbala u kojem se najskuplji klub na svetu Real Madrid procenjuje na 3,65 milijardi dolara, Barcelona na 3,55 milijardi, Manchester United na 3,32 milijarde, Bayern 2,68, Arsenal 2,02 milijardi…

Izvor: GdeInvestirati/Express.hr
Previous Azijske berze: Evro stabilan, berze pale
Next Google: Veliki deo prihoda od aplikacija ide developerima

You might also like

Tema dana 0 Comments

Na posao više od deset godina čeka 13.209 ljudi

Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje iz najnovijeg biltena, na kraju prošlog meseca u Srbiji je bilo je 574.216 nezaposlenih.

Društvo 0 Comments

Minimalac i dalje 121 dinar po radnom satu

Razgovori o eventualnom povećanju minimalne zarade u Srbiji nastaviće se nakon formiranja nove vlade, jer trenutno nije ni moguće o tome pregovarati.

Društvo 0 Comments

Srpski inspektori nisu našli štetne organizme u breskvama

Iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije rečeno je da fitosanitarna inspekcija Srbije nije utvrdila prisustvo štetnih organizama u breskvama koje su vraćene iz Rusije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply