Vučić sa delegacijom MMF: Pred Srbijom veliki rezultati, ali i visoki ciljevi

Vučić sa delegacijom MMF: Pred Srbijom veliki rezultati, ali i visoki ciljevi

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, u razgovoru sa delegacijom MMF-a, da je ovo prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije i zahvalio MMF-u i Svetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja na putu razvoja i prosperiteta.

Vučić se sastao sa delegacijom MMF-a povodom četvrte i pete revizije aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije potpisala sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

On je naglasio da su dobri rezultati delom uslovljeni i velikom žrtvom, ali i da oni neće opstati ukoliko Vlada ne bude potpuno posvećena daljem sprovođenju Programa, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Šef delegacije MMF-a James Roof, izjavio je da se Aranžman uspešno sprovodi i da Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, posebno nagalsivši jačanje investicija u privatnom sektoru kojima su doprineli pozitivni trendovi i oporavak na fiskalnoj strani Programa.

Tema sastanka bile su započete strukturne reforme o kojima će se razgovarati tokom boravka delegacije MMF-a u Beogradu, a najvažnije su racionalizacija zaposlenih u javnom sektoru, restrukturisanje velikih državnih preduzeća kao što su EPS, Srbijagas i Železnice i završetak procesa privatizacije najvećih preduzeća u vlasništvu države među kojima su i RTB Bor, Resavica, Petrohemija, itd.

“I pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu, prvenstveno EPS-u, Srbijagasu i Železnicama, kao i problemu privatizacije, naša želja je da Srbija uspešno nastavi putem kojim već ide, sa idejom da rezultat bude dobar za sve učesnike”, istakao je Roof.

On je ukazao na važnost infrastrukturnih projekata i donošenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, naročito sa aspekta pripreme budžeta za narednu godinu, ali i na reformu zdravstva i školstva i Poreske uprave na teritoriji čitave Srbije.

“Pred Srbijom su veliki rezultati, ali i visoki ciljevi, istakao je premijer Vučić i dodao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu kao i na odlične prihode od naplate PDV-a, ali i poručio da je za oporavak ekonomije, neophodno suzbijanje sive ekonomije, kroz adekvatnu motivaciju građana da traže fiskalne račune i da lično, svojim primerom, pomognu državi u naplati poreza.

“Država je”, kako je naglasio, “sa svakim nenaplaćenim porezom, siromašnija”.

On je, u ime Vlade Srbije, zahvalio svim članovima delegacije MMF-a na savetima i superviziji i rekao da očekuje intenzivne i produktivne razgovore tokom trajanja posete delegacije MMF-a Beogradu.

Foto: Dušan Vujović

Foto: Dušan Vujović

Vujović: MMF saglasan sa podizanjem procene rasta BDP-a na 2,5 odsto

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da se Međunarodni monetarni fond (MMF) saglasio da Srbija podigne procenu rasta BDP-a za 2016. godinu sa 1,8 na 2,5 odsto.

Vujović je na konferenciji za novinare u Beogradu ocenio da ta odluka najbolje potvrđuje da se Srbija nalazi na dobrom putu.

“To će nam pomoći da se lakše uklopimo u mere fiskalnog prilagođavanja i omogućiti nam da ostanemo na putu održivog rasta u narednim godinama”, kazao je Vujović.

On je rekao i da će se o povećanju plata i penzija i racionalizaciji zaposlenih u javnom sektoru detaljnije razgovarati u narednim danima posete MMF-a, koja u Srbiji boravi do 21. juna.

Vujović je izjavio da će Vlada Srbije sa MMF-om voditi dodatne pregovore o sudbini tri velika preduzeća koja su najveći problem: RTB Bor, Resavici i Petrohemiji i da očekuje će se za njih naći neko rešenje.

“Optimista sam i mislim da ćemo naći neko rešenje”, kazao je Vujović odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije.

On ističe da se, kada je reč o RTB Bor, razmatraju moguća rešenja imajući u vidu nalazišta rude koje tom basenu, koja su obećavajuća.

Vujović navodi bi RTB Bor trebalo da izađe iz problema likvidnosti i da se na osnovu ranijih studija nađe rešenje za tu kompaniju, koja se pored brojnih problema suočava i sa najnižom cenom bakra na globalnom tržištu.

On je istakao da neke vodeće firme u svetu bakra ulaze polako u bankrot zbog niske cene u poslednjih nekoliko godina.

“Resavica i Petrohemija, to su, takođe, bolne tačke, pošto i isto imaju nasleđene probleme iz prošlosti i za njih su potrebna kompleksna rešenja”, kazao je Vujović.

“Nadam se da ćemo naći rešenja za sva tri”, naglasio je Vujović.

Izvor:RTV
Previous Oscilacije britanske funte, "indeks nestabilnosti" blizu nivoa iz vremena finansijske krize
Next Evropske berze: Još deset dana straha, evro blizu 1,13 dolara, zlato na najvišem nivou u mesec dana

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Rasim Ljajić: Avionska linija Peking-Prag-Beograd od 15. septembra

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je planirano da od 15. septembra počnu letovi na liniji Peking-Prag-Beograd, a da naredne godine bude uvedena direktna aviolinija.

Najvažnije vesti 0 Comments

John Hardy: Tržište postaje sve ushićenije – da li će centralne banke reagovati?

Nemojte se nadati da će Yellen namignuti da Fed ne odobrava globalni procvat rizične aktive. Ipak, obratite pažnju na finansijska tržišta ukoliko se to desi, ističe u najnovijoj analizi za

Agrobiznis 0 Comments

Za kupovinu PKB-a zainteresovano osam kompanija

Za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) zainteresovano je osam investitora iz Srbije i sveta. Pisma o zainteresovanosti za PKB poslali su kompanije “Matijević” i MK komerc iz Srbije, Al Dahra

1 Comment

  1. "ртб бор"
    June 17, 14:30 Reply
    OVAKO NEĆE SPASITI RTB BOR! Dobro je što minister Dušan Vujović, po pitanju RTB Bor, veliki optimista I traže neophodno rešenje za spas kombinata bakra. Ovi iz vlade kao papagaji ponavljaju, da je osnovni krivac za kolaps RTB Bor, niska cena bakra. Oni zaboravljaju da je cena bakra pre par godina bila iznad 10.000 $/t, RTB Bor je tavorio. Članovi vlade treba da znaju da su troškovi proizvodnje, neopravdano, pre visoki iznad 9000 $/t, što je više od dva puta od cene bakra na LME, koja sada iznosi 4.524$/t, a bakar se profitabilno proizvodio i kada je cena bila oko 1.500 $/t. Neki od uzroka preskupe proizvodnje bakra u RTB Bor je niska proizvodnja (oko 30 kt/god, plan 80), nesposoban menadžment na čelu sa miljenikom vlade B. Spaskovskim, koji osim što je urnisao proizvodnju koncentrata bakra katodnog bakra, uništio je kadrovsku strukturu, ostali su oko njega ljudi sa skromnim stručnim znanjem, klimoglavaca, šlihtera i poltrona, a sve znanje i neznanje je skoncentrisao u glavi Spaskovski, ali zato je do krajnjih granica lojalan i ušlihtao se sa premijerom i ministrima. Prva rešenja za spas RTB Bor je tražio premijer, nastavio Sertić, a sada time se bavi i Vujović. Koliko su oni uložili energije, njome bi se proizvela velika količina bakra? Pre pomenutog gubljenja vremena morali su da sklone nesposobni menadžment na čelu sa velikim monohvalospevom Spaskovskim. Ovo mogu da urade sve dok RTB Bor ne potone u ambisu koji je pripremio njegov čelnik. Takođe, vlast je morala da preispita sve nelegalne radnje, kriminal, mito, nenamensko trošenje para iz budžeta i sl. Nastavljajući ovako neće biti ni porast penzija, ni vraćanje otetog njenog dela, niti povećanja plate, biće još pada standard i porast bede, nezapošljenih, glada i jada.

Leave a Reply