Srbija: ICT sektor u zaletu

Srbija: ICT sektor u zaletu

Nekoliko godina unazad u Srbiji ICT sektor beleži uzlet sa potencijalom za još značajniji rast, dok je u poslednjih sedam godina neto vrednost izvoza tog sektora povećana više od sedam puta, a jedina dva proizvoda koja su u 2015. imala bolji izvozni rezutat su kukuruz i smrznuto voće, navode ekonomisti u novom broju časopisa MAT.

Kada se govori o rastu, ekonomisti ističu da se to odnosi pre svega na ICT usluge, a unutar njih kompjuterske usluge.

S obzirom da na to da ICT sektor u Srbiji karakteriše izrazita heterogenost, njegov drugi segment- segment ICT prerađivačke industrije za sada značajno zaostaje.

Izvozni prihodi od ICT usluga u Srbiji u periodu od 2008. -2015. utrostručeni su, a od kompjuterskih usuga čak učetvorostručeni.

To ipak, kako se navodi, nije bitno nadoknadilo zaostajanje za evropskim zemljama u ovom sektoru budući da su izvozni prihodi od ICT usluga u zemljama Centralne i Istočne Evrope u istom periodu uvećani 2, 45 puta slično kao u i u zemljama evrozone 2, 44 dostigavši na kraju 2015. 15, 2 milijardi evra, odnosno 214, 1 milijardi evra respektivno.

Dinamičan rast izvoza poređenog sa izvozom nama bliskim zemljama nije obezbedio i njegovu apsolutnu značajanost u međunarodnim razmenama, navodi se u časopisu Makroekonomske analize i trendovi-MAT. Za Srbiju ovaj sektor postaje sve bitniji kako zbog male vrednosti domaćeg BDP-a, tako i slabih ukupnih izvoznih performansi.

Posmatrano među evropskim tržištima u razvoju , od Srbije veću relativnu značajnost izvoz ICT usluga za BDP ima još jedino u Estoniji, gde je njegov udeo 2, 52 odsto BDP-a. S druge strane Srbija je sa 14, 3 odsto drugo rangirana i po učešću izvoza ICT usuga u ukupnoj vrednosti izvoza usluga.

Foto: kurir.mk

Foto: kurir.mk

Sektor ICT u razmeni sa inostranstvom generiše visok suficit.

Vrednost neto izvoza sektora je agregatno posmatrano od 2008. uvećana 7, 3 puta, dok se kod kompjuterskih usluga njegovo kretanje najbolje opisuje eksponencijalnim trendom.

Ekonomisti u MAT-u navode da su jedina dva proizvoda koja su u Srbiji tokom 2015. imala bolji neto izvozni rezutat (odnosno, koja su sa vecim doprinosom smanjenju spoljnotrgovinske neravnoteže) kukuruz i smrznuto voće.

Kuriozitet je da sektor ICT usluga odlične performanse ostvaruju bez ozbiljnijeg prisustva stranih strateških kompanija, navode je ekonomisti. Njihovo odsustvo se oseća u segmentu ICT prerađivačke industrije, gde je pored ljudskog kapitala potrebno imati još i vrhunsku tehnologiju, novac i ekonomiju obima.

Veliki broj starteških ICT kompanija sa proizvodnim kapacitetima je prisutno u regionu, a Srbija se, kako navode ekonomisti u MAT-u mora potruditi da privuče neke od njih ili njima sličnih.

Takođe, za dalji razvoj potencijala ICT u zemlji je značajnije ulaganje u edukaciju, stalno unapređenje i usklađivanje našeg obrazovnog sistema s potrebama tržišta. 

Ekonomisti u MAT-u  ističu da je potreba za povećanjem upisnih kvota za ovu granu industrije očigledna,  treba raditi i na unapređenju kvaliteta obrazovanja prilagođavanjem studijskih programa postojećim trendovima u ovoj oblast i kreiranju postavki za njihovo širenje.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Nemačka kompanija ne odustaje od fabrike u Ćupriji
Next Zapad podstiče preduzetništvo, a mi zatvaramo

You might also like

Kompanije 0 Comments

Amerikanci su odbili da daju odobrenje kineskoj ponudi za MoneyGram

Kineski milijarder Jack Ma odustao je od kupovine američke kompanije za transfer novca MoneyGram pošto je Washington odbio dati “zeleno svetlo”.

Getty Images tuži Google zbog kršenja pravila

Američka foto kompanija Getty images tvrdi da Googleove izmene u pretraživanja slika podstiču pirateriju i daju tom tehnološkom divu nepoštenu prednost u prometu i oglašavanju.

Microsoft dobio podršku od kompanija Amazon, Apple i Alphabet u borbi protiv vlasti

Microsoft je dobio značajnu podršku za rušenje američkog zakona koji kompanijama zabranjuje da svoje korisnike obaveste da su od vlasti primili zahtev za njihovim podacima, piše Reuters.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply