Manjak mesta u vrtićima, neplaniran izdatak za roditelje

Manjak mesta u vrtićima, neplaniran izdatak za roditelje

U vrtićima nema mesta za oko 5.000 mališana, pa će roditelji biti primorani da angažuju bebisitere, čija je cena po satu od 250 do 400, mesečno oko 30.000 dinara.

Preliminarne rang-liste za upis u vrtiće biće istaknute sutra, a po svemu sudeći više od 5.000 mališana ostaće bez mesta. Mnogi zaposleni roditelji, čija deca i posle isteka roka za žalbe, ostanu ispod crte, moraće da potraže alternativu, pišu Večernje novosti.

Onima kojima zakaže “baka servis” i pomoć prijatelja, kao jedina mogućnost ostaju bebisiterke. Za razliku od obdaništa, za koje treba izdvojiti 5.000 za mesec dana boravka, za dadilju roditelji moraju da daju čak celu prosečnu platu.

Osmočasovna briga o detetu od ponedeljka do petka, mesečno košta od 300 do 500 evra, u zavisnosti od roditeljskih prohteva.

“Cena zavisi od broja dece, ali i opisa posla“, kažu iz agencije “Hepi mama”.

Foto: dinar

Foto: dinar

“Naše bebisiterke su angažovane samo za čuvanje dece, ne i pomoć u kući, kako bi mogle da se posvete samo detetu. Domaćice se posebno angažuju. Za brigu o najmlađima cena po satu iznosi od 250 do 400 dinara, a rad vikendom i praznicima je 20 odsto skuplji“, objašnjavaju oni.

Razlike u cenama između privatnih i državnih dadilja su vrlo male, a iznos se dodatno umanjuje ukoliko je broj dece veći.

„Za osam sati radnim danima, cena je 26.420 mesečno, a za dvoje dece 31.680 dinara“, ističe Mirjana Lukić direktorka “Mirke kuće” i dodaje da je za troje je još povoljnije.

Da su usluge dadilja i te kako popularne uprokos visokim cenama, govori i činjenica da se 35 porodica nalazi na listi čekanja “Bebi servisa”, koji radi pri PU “Stari grad”.

“Imamo 210 bebisiterki, a u ovom trenutku to je malo da pokrije potrebe grada“, kaže Ruzmilka Đotunović, rukovodilac “Bebi servisa” i dodaje “za usluge državnih dadilja mesečno treba izvojiti 27.580 dinara, a za četiri sata dnevno za mesec dana oko 15.000. Naše usluge uglavnom koriste ljudi koji rade u dve smene, kada moraju da otputuju zbog poslovnih obaveza, kao zamenu za vrtić, ali i kao dopunu kad oba roditelja ne mogu da usklade smene“.

Osim osnovnih, većina agencija za čuvanje dece, nudi i dodatne usluge. Za decu sa smetnjama u razvoju imaju obučene stručnjake, defektologe, pedijatre, logopede, koji kroz igru sprovode stimulativne programe. Povremene usluge bebisitinga roditelji često koriste u slučaju da se dete razboli, a roditelj ne može da odsustvuje s posla. A postoje i VIP dadilje, koje ispunjavaju specifične zahteve u vezi sa čuvanjem dece.

Srtani državljani takođe imaju veliki izbor kada su u pitanju usluge bebisitinga. Oni mogu da povere dete na čuvanje bebisiterkama koje odlično govore strane jezike, a neke agencije u svojoj bazi imaju dadilje koje odlično govore 18 stranih jezika.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous Azijske berze: Berze oštro pale, jen skočio
Next Miladin Kovačević: Veće plate i penzije moraju čekati 6. reviziju

You might also like

Zdravlje

I besplatno zdravstvo u Srbiji ima cenu

Iako su pregledi i intervencije besplatni za sve pacijente koji imaju zdravstveno osiguranje, odnosno overene knjižice, to ne znači da zdravstvene usluge nemaju svoju cenu.

Društvo

U Srbiji već četiri godine isti minimalac

Već četvrtu godinu u Srbiji jedan sat rada košta 121 dinar. Samo su Albanija, Bugarska i Makedonija od cele Evrope u januaru ove godine imale nižu minimalnu cenu rada od nas,

Društvo

Lekovi koštaju više nego što vrede

Ellen Goldstein direktorka SB je izjavila da su građani na gubitku zbog visokih cena lekova koje određuju farmaceuti, koji se protive reformama.