Bivši zamenik šefa CIA: Granice na Balkanu će se menjati

Bivši zamenik šefa CIA: Granice na Balkanu će se menjati

Bivši zamenik šefa CIA za Balkan Steven Meyer kaže da će, po njegovom mišljenju, Republika Srpska opstati i da misli da su “velike šanse da će se granice na Balkanu menjati”.

Meyer je u intervjuu za “Večernje novosti” izneo mišljenje da će se “menjati granice na Kosovu, takođe i u BiH i u Makedoniji”.

“Najopasnije mesto na Balkanu trenutno je Makedonija, ne samo zbog problema makedonskih Albanaca i makedonskih pravoslavaca, već i zbog toga što među samim pravoslavcima u Makedoniji postoje nesuglasice”, smatra Mejer.

On je na pitanje o opstanku Republike Srpske kazao da je po njemu “samo pitanje u kojoj formi” će ona opstati.

“I u budućnosti nas očekuje situacija sa dva entiteta i veoma labavim dogovorom između njih. Sve odluke će se donositi na nivou entiteta. BiH je fiktivna država, država samo na mapi”, ocenio je Meyer.

Odgovarajući na pitanje o tome da li postoji podrška SAD izmeni Dejtonskog sporazuma i ojačavanju centralne vlasti u BiH, Meyer navodi da je “opšti zaključak da Bela kuća podržava bosanske muslimane” i da je američka ambasada u Sarajevu “oduvek insistirala na kreiranju jedinstvene države”.

Povodom obeležavanja 21. godišnjice “Oluje” u Hrvatskoj, Meyer je, upitan “zašto su SAD dozvolile etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj i zašto niko nije kažnjen za to”, odgovorio da je američka vlada upozorila hrvatske vlasti da bi trebalo da se zaustave “kada su bili na pola puta od napada”.

“Postoje mnogi ljudi na Zapadu koji tvrde da to nije etničko čišćenje, što je smešno, jer to upravo i jeste”, rekao je Meyer.

U vezi sa radom Haškog tribunala, on je kazao da misli da “u Hagu ima previše Srba”, a za američku politiku na Kosovu i Metohiji je naveo da se “nije menjala od 1999”.

“To znači da administracija smatra da bi Kosovo trebalo da bude priznato kao nezavisna država. Naravno da to nije jednostavno za Srbe, pa je problem Kosova postao veoma komplikovan za srpsku vladu”, rekao je Meyer i dodao da je NATO bombardovanje SRJ “moglo da se izbegne”.

Meyer se osvrnuo i na “uticaj vehabizma na Kosovu”, kazavši da je “posebna opasnost i veza između organizovanog kriminala i terorizma”.

Izvor:Novosti/Tanjug
Previous Misija MMF-a u Srbiji, u fokusu reforma javnog sektora i javnih preduzeća
Next Nemačka kompanija ne odustaje od fabrike u Ćupriji

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Katar poručuje: Imamo dovoljno novca da izdržimo sve

Katar ima devizne rezerve u visini 340 milijardi dolara i to bi mu moglo pomoći da prebrodi izolaciju koju mu nameću moćni arapski susedi.

Geopolitika 1Comments

Rusija i Ukrajina gomilaju trupe na granicama Krima

Rusija je poslednjih dana poslala nove, moderno opremljene trupe na granicu Ukrajine i Krima, izjavio je danas portparol ukrajinskih pograničnih službi, Oleg Slobodijan.

Najvažnije vesti 0 Comments

Nagradna igra: Jedan od šest stanova u nagradnom fondu na lokaciji “Beograd na vodi”

Vlada Srbije usvojila je danas pravila nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”, a među glavnim nagradama je šest stanova u Beogradu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply