Beogradska berza: NIS zabeležio višemilionski promet, dobitnik dana Fitofarmacija

Beogradska berza: NIS zabeležio višemilionski promet, dobitnik dana Fitofarmacija

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je lagani oporavak domaćeg tržišta akcija, dok su ukupnom prometu od 83 miliona RSD (0,7 miliona EUR) najviše doprinele državne dužničke hartije. Indeks Belex15 ojačao je za petinu procenta na 625,7 poena.

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 10,7 miliona RSD po prosečnoj ceni od 650 RSD što je 0,3% slabije u odnosu na trgovanje u petak. Najveći deo prometa zabeležen je u samo jednoj transakciji ostvarenoj na ceni zatvaranja. Ostala su još dva dana za trgovanje akcijama NIS-a sa pravom na dividendu od 24,7 RSD po akciji s obzirom da je četvrtak ex-dividend dan na ovoj hartiji.

Energoprojekt holding (ENHL) je neznatno ojačao na 1.202 RSD uz promet od tri miliona RSD, dok je njegovo zavisno preduzeće Energoprojekt Entel (EPEN) poraslo 1,4% na 17.274 RSD uz realizaciju od 1,8 miliona RSD.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je blago pao na 909 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD, dok se Sojaprotein (SJPT) uz minorno trgovanje domogao psihološke granice od 800 RSD. Dobitnik dana bila je Galenika Fitofarmacija (FITO) koja se domogla nivoa od 2.700 RSD, što je istorijski maksimum u trgovanju ovom hartijom ukoliko se cena prilagodi za sprovedeni split i emisije akcije iz dobiti. Fitofarmacija je skočila 1,9% na 2.691 RSD uz promet od 2,8 miliona RSD. Messer Tehnogas (TGAS) je zabeležio trgovanje od 0,7 miliona RSD uz blagi rast cene na 8.202 RSD čime je nastavljen postepeni uzlazni trend ove hartije od ex-dividend dana.

Državna obveznica RSDO1617 denominovana u evrima, koja dospeva na naplatu 27. maja 2026. godine, zabeležila je promet od 500 hiljada EUR.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Dozvoljeni minus najtraženiji iako je najskuplji
Next Iznajmljuje se superjahta za 700.000 evra nedeljno

You might also like

Averzija prema riziku spustila cenu nafte ispod 48 dolara

Cene nafte pale su na najniži nivo u poslednjih mesec dana zbog povećane averzije investitora prema riziku pred predstojeći referendum u Velikoj Britaniji.

Beogradska berza: Neznatna promena Belex-a, Komercijalna banka dobitnik dana

Državne hartije od vrednosti dale su najveći doprinos današnjem ukupnom prometu koji je iznosio 502,9 miliona RSD (4,1 milion EUR), dok je tržište akcija bilo izuzetno tiho.

Beogradska berza: Imlek dobitnik dana, najprometniji Messer Tehnogas

Trgovački dan za nama doneo je nešto intenzivnije trgovanje akcijama, ali je promet ostao skroman i iznosio je 31,2 miliona RSD (0,25 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply