Beogradska berza: NIS zabeležio višemilionski promet, dobitnik dana Fitofarmacija

Beogradska berza: NIS zabeležio višemilionski promet, dobitnik dana Fitofarmacija

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je lagani oporavak domaćeg tržišta akcija, dok su ukupnom prometu od 83 miliona RSD (0,7 miliona EUR) najviše doprinele državne dužničke hartije. Indeks Belex15 ojačao je za petinu procenta na 625,7 poena.

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 10,7 miliona RSD po prosečnoj ceni od 650 RSD što je 0,3% slabije u odnosu na trgovanje u petak. Najveći deo prometa zabeležen je u samo jednoj transakciji ostvarenoj na ceni zatvaranja. Ostala su još dva dana za trgovanje akcijama NIS-a sa pravom na dividendu od 24,7 RSD po akciji s obzirom da je četvrtak ex-dividend dan na ovoj hartiji.

Energoprojekt holding (ENHL) je neznatno ojačao na 1.202 RSD uz promet od tri miliona RSD, dok je njegovo zavisno preduzeće Energoprojekt Entel (EPEN) poraslo 1,4% na 17.274 RSD uz realizaciju od 1,8 miliona RSD.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je blago pao na 909 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD, dok se Sojaprotein (SJPT) uz minorno trgovanje domogao psihološke granice od 800 RSD. Dobitnik dana bila je Galenika Fitofarmacija (FITO) koja se domogla nivoa od 2.700 RSD, što je istorijski maksimum u trgovanju ovom hartijom ukoliko se cena prilagodi za sprovedeni split i emisije akcije iz dobiti. Fitofarmacija je skočila 1,9% na 2.691 RSD uz promet od 2,8 miliona RSD. Messer Tehnogas (TGAS) je zabeležio trgovanje od 0,7 miliona RSD uz blagi rast cene na 8.202 RSD čime je nastavljen postepeni uzlazni trend ove hartije od ex-dividend dana.

Državna obveznica RSDO1617 denominovana u evrima, koja dospeva na naplatu 27. maja 2026. godine, zabeležila je promet od 500 hiljada EUR.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Dozvoljeni minus najtraženiji iako je najskuplji
Next Iznajmljuje se superjahta za 700.000 evra nedeljno

You might also like

Dinar ojačao 0,1 odsto prema evru

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru, i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,8434 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Skok cene nafte posle dvonedeljnog pada

Na svetskim je tržištima cena nafte prošle nedelje porasla, nakon dva nedelje pada, jer su se ulagači smirili nakon šoka izazvanog odlukom Britanaca o izlasku iz Evropske unije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Realizovan prvi ugovor za soju „na zeleno“

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove nedelje je trgovano 2.109 tone robe, što je oko 8 odsto veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply