Svetske berze: Cene akcija pale, previše nezvesnosti na tržištu

Svetske berze: Cene akcija pale, previše nezvesnosti na tržištu

Cene akcija na svetskim berzama protekle su nedelje uglavnom pale pritisnute tinjajućim strahom po pitanju rasta globalne privrede, neefikasnosti stimulativnih mera centralnih banaka i neizvesnosti oko referenduma u Velikoj Britaniji.

Protekla nedelja je počela rastom cena akcija tri dana zaredom, zahvaljujući uverenju ulagača da američka centralna banka neće uskoro povećati kamatne stope, kao i rastu cena nafte.

Zahvaljujući tome, u sredu se na Wll Street-u S&P 500 indeks približio na samo 15-ak poena od istorijski najvišeg nivoa iz maja prošle godine.

Međutim, u poslednja dva trgovačka dana indeks je izgubio sve prethodne dobitke, pa je završio oko 1,6 odsto ispod tog rekordnog nivoa.

“Kako nismo uspeli dostići rekordne nivoe, ulagači su se spustili na zemlju i počeli tražiti razloge za povlačenje s tržišta”, kaže Robert Pavlik, strateg u “Boston Private Wealth”.

U Kini, makroekonomski podaci pokazuju da se rast privrede i dalje usporava, pa su ponovno pali i izvoz i uvoz druge po veličini svetske ekonomije.

Ne ohrabruju ni podaci iz američke i japanske privrede. Sve ukazuje da obe privrede ne rastu brzo koliko se očekivalo.

Stimulativme mere Evropske centralne banke ne daju očekivane rezultate. Prognozirana inflacija za ovu godinu u evrozoni iznosi samo 0,2 odsto, što je daleko od cilja 2 ili blizu dva odsto.

Svetska banka je u svom izveštaju snizila projekciju rasta globalne ekonomije za 2016. godinu, na 2,4 odsto u ovoj godini, što je jednako rastu iz 2015. godine i znatno niže u odnosu na projektovani rast od 2,9 odsto iz januarskog izveštaja.

Pored slabih ekonomskih indikatora iz najvećih svetskih privreda, investitore su zabrinule ankete koje pokazuju da dve nedelje pre britanskog referenduma razlika između zagovornika izlaska Britanije iz Evropske unije u odnosu na one koji žele ostanak u Uniji je beznačajna.

“Globalna privreda je slaba i ne može izdržati velike šokove. A ako Britanija izađe iz EU-a, bio bi to veliki šok”, kaže Adam Sarhan, direktor u “Sarhan Capital.

Uz to, početkom nedelje cene nafte su rasle što je pozitivno uticalo na svetske brze. Međutim, u četvrtak i petak cene su oštro pale, i posledično, cene akcija u energetskom sektoru, što je pritisnulo tržišta.

Na kraju protekle nedelje većina glavnih indeksa vodećih berzi u svetu su zabeležila negativna salda.

Na Wall Streetu je S&P 500 oslabio 0,1 odsto, a Nasdaq indeks 1 odsto. Dow Jones je, naprotiv, ojačao 0,3 odsto.

U Evropi je prošla nedelja bila najlošija od polovine februara. Londonski FTSE indeks pao je 1,5 odsto, frankfurtski DAX 2,7 odsto, a pariški CAC 2,6 odsto.

Indeks berze u Tokiju, Nikkei oslabio je 0,2 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Nedeljni pregled: Strah od turbulencija na tržištu ojačao dolar
Next Lakši uvid u sve urbanističke planove u Srbiji

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cena nafte

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi blago pali, što je najviše posledica pritiska na energetski sektor zbog pada cena nafte.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Berzanski skok podstaknut tehnološkim sektorom

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle, no pred kraj trgovanja izgubile su deo dobitaka nakon vesti o brojnim žrtvama u napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu.

Svetske berze 0 Comments

Cena zlata na najvišem nivou u poslednjih pet meseci, u fokusu S.Koreja i Sirija

Neizvesnosti na finansijskim tržištima izazvane geopolitičkim rizicima povećale su tražnju za sredstvima koja slove kao bezbedno utočište za kapital u nesigurnim vremenima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply