Grčka: Stanovi u Solunu i na Halkidikiju i za 600 evra po kvadratu

Grčka: Stanovi u Solunu i na Halkidikiju i za 600 evra po kvadratu

Srbi su već manje više stalni kupci na egejskom primorju i pre svega se interesuju za Solun i deo oko Soluna i Halkidikija, uz objašnjenje da do tog dela Grčke najlakše mogu doći autom.

Agenti za promet nekretnina tvrde da godišnje oko 200 građana Srbije kupi sebi nekretninu u Grčkoj, piše portal Halo oglasi, navodeći da, kako stvari stoje u zemlji suseda, kuće i stanovi su i dalje veoma pristupačni.

Šta ima na prodaju?

U samom centru Soluna, mogu se naći stanovi u dobrom stanju za oko 600 evra po kvadratu. U prizemlju ili čak suterenu, cena je tri puta niža – oko 200 evra po kvadratu.

Stanje je u proseku takvo da se za oko 20-30.000 evra može u proseku kupiti sasvim pristojan stan od oko 30-ak kvadrata u Grčkoj.

Na portalu Halo oglasi u ponudi je nekoliko desetina stanova na prodaju u Grčkoj, a najviše oglasa se odnosi na nekretnine u Solunu, ali ima i stanova na primorju.

Primera radi, na Halkidikiju je u ponudi stan od 37 kvadrata, jednosoban, po ceni od 25.000 evra.

Stan od 62 kvadrata u mestu Agia Triada može da se pazari za oko 49.500 evra. Ili na Makrigialosu na 15 minuta od mora, stan od 27 kvadrata može da se kupi za 17.000 evra.

Kuće u ponudi i do dva miliona evra

Cena kuća zavisi od lokacije, opremljenosti, kvadrature, i dostižu do nekoliko miliona evra. Takvih nekretnina u ponudi ima, ali to su mahom vile s apartmanima za izdavanje.

Tako se za dva miliona evra nudi vila površine 1.200 kvadratnih metara. Istovremeno, za kuću od 60 kvadrata na Halkidikiju potrebno je odvojiti oko 50.000 evra.

evro2Propratni troškovi, procedure i papiri

Za kupovinu stana površine 40 kvadrata koji bi koštao 30.000 evra i ima 40 kvadrata prostora, potrebno je izdvojiti još za prevodioca 100 evra,  za knjiženje 180, i za agenciju 1.000 evra.

Sledi i trošak za priključak vode i struje što je oko 250 evra, i porez na imovinu je oko 120 evra.

Stan u Grčkoj može i na kredit

Iako ste državljanin Srbije, banke kod nas odobravaju kredite za kupovinu stanova u Grčkoj. Oni nisu jednako povoljni kao kad se kupuje nekretnina u Srbiji, ali se kamata u proseku kreće oko sedam odsto. To je pre svega zato što Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) ne osigurava pozajmice za kupovinu u inostranstvu.

Takođe, u tom slučaju banke insistiraju da hipoteka bude na nekretnini u Srbiji.Zanimljivo je da stan na kojem bi bila hipoteka, mahom ne mora da bude uknjižen, odnosno izgrađen, a hipoteka može biti stavljena i na građevinsko zemljište ili zemljište sa građevinskom dozvolom, ukoliko je njegova vrednost duplo veća od iznosa kredita.

Za one koji kupuju stan na kredit, na primeru bi izgledao ovako: za stan od oko 50 kvadrata na poluostrvu Kasandra, od 30.000 evra, uz rok otplate od 30 godina, klijent bi mesečno za ratu morao da odvaja 187 evra. Efektivna kamata na te pozajmice je 7,1 odsto, budući da nema osiguranja kod NKOSK, a period otplate može da bude najmanje pet, a najviše 30 godina.

Uslov je da nekretnina na kojoj će biti hipoteka bude na teritoriji Srbije i da je vrednija od stana koji klijent kupuje kreditom u Grčkoj za 43 odsto ako klijent nema učešće i 33 odsto veća ako ga ima.

Izvor:Halo oglasi
Previous Dinar ojačao, u ponedeljak 123,26 dinara za jedan evro
Next Cene kafe porasle četvrti mesec uzastopno

You might also like

Zemljište 0 Comments

Prodaje se parcela u naselju Braće Jerković

Beogradsko naselje Braće Jerković 2 moglo bi da dobije nove objete za sport i rekreaciju, pošto je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala oglas za prodaju parcele površine

Nekretnine 0 Comments

Stambene nekretnine u ovim gradovima biće u fokusu investitora u 2017.

Koliko koštaju stanovi u gradovima širom Evrope, koje su najpovoljnije opcije za investiranje u nekretnine, prognoze kretanja na tržištima za 2017. godinu…

Rezidencijalne nekretnine 1Comments

Aleksandar Opsenica: Mračni predmet želja – svoj krov nad glavom (2)

Nakon osvrta na istorijski konstekst i predznak u kom se nalazi  tržište stanogradnje u Srbiji, pogledajmo šta kažu cifre.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply