Cene kafe porasle četvrti mesec uzastopno

Cene kafe porasle četvrti mesec uzastopno

Cene kafe porasle su u maju na međunarodnim tržištima 1,7 odsto, što je njihov četvrti uzastopni mesec rasta, navodi se u izveštaju Međunarodne organizacije za kafu (ICO).

Kako se navodi u izveštaju, kompozitni indikator je mesec počeo relativno snažno, sa prosečnim rastom cene sa 115,68 US centi po funti (lb = 0,45 KG) na početku meseca, na 126,47 US centi/lb do polovine maja. Međutim do kraja meseca većina dobitaka je izbrisana i cene su pale na 118,14 US centa po funti.

Ipak, prosečna mesečna cena od 119,91 centi je za 1,7 odsto viša u odnosu na prethodni mesec i najviša u 2016. godini, ali je nešto niža u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Posmatrano po grupama, cena kafe sorte robusta porasla je u proseku 4,7 odsto, na 89,93 centa, dostigavši najviši nivo u 9 meseci.

Sve tri grupe sorte arabika zabeležile su ukupni prosečni rast od 1 odsto. Kao rezultat toga, razlika između fjučersa u Njujorku i Londonu sužena je na 5,1 odsto, najniži nivo u šest meseci, kaže se u izveštaju.

Cene nastavile rasti i u junu

Foto:fineartamerica.com

Foto:fineartamerica.com

U prvih deset dana ovog meseca cene kafe zabeležile su snažan rast dosegavši u jednom trenutku , u proseku, 130,20 centi.  Međutim , rast američkog dolara u poslednja tri dana protekle sedmice spustili su prosečnu cenu u petak na 127,17 US centi.

Jači dolar čini kafu, kao i sve druge robe koja se obračunavaju u dolarima, skupljom za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju.

Gdeinvestirati.com
Previous Grčka: Stanovi u Solunu i na Halkidikiju i za 600 evra po kvadratu
Next Nedeljni pregled: Strah od turbulencija na tržištu ojačao dolar

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Snažan rast norveške krune, evro ojačao prema dolaru

Vrednost norveške valute snažno je porasla na međunarodnim valutnim tržištima nakon objavljivanja podataka da je inflacija u Norveškoj prošlog meseca rasla najbržim tempom od 2008. godine.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, cene nafte pale

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, dostigavši najviši nivo u dva meseca, dok su cene nafte pale jer bi pojačana proizvodnja u SAD-u mogla povećati ponudu ′crnog zlata′ na svetskim

Dinar jači 3,2 odsto nego pre godinu

Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji devizni kurs biće 119,3322 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply