Sirija: Bitka za Raku – u igri mnogo veći ulog

Sirija: Bitka za Raku – u igri mnogo veći ulog

U borbama za oslobađanje sirijskog grada Rake, “prestolnice” Islamske države učestvuju: vladine snage, snage sirijske opozicije, Kurdi, Amerikanci, Rusi i Iranci.

Vladine snage podržavaju njihovi iranski saveznici i rusko vazduhoplovstvo.

Jedinice sirijske opozicije i Kurda imaju podršku koalicije predvođene Sjedinjenim Državama.

Bitka za Raku je tek na svom početku, ali tu nije reč samo o borbi protiv ISIL-a. Neki analitičari smatraju da je ovde ulog mnogo veći od proterivanja islamista iz grada, piše Al Jazeera.

“Onaj tko zauzme Raqqu imat će bolju poziciju na pregovorima. Ako Assad uspije očuvati istok Sirije, to znači da bi mogao očuvati državu i sprečiti podelu”, objašnjava Aleksej Malašenko iz centra Carnegie u Moskvi.

Sirijska vlada bi zauzimanjem ovog područja dobila ključnu prevagu na budućim pregovorima i onemogućila podelu države.

Za Rusiju bi to bila simbolična i strateška pobeda protiv ISIL-a i njihovog samoproglašenog centra. U očima javnosti to bi predstavljalo i pobedu nad koalicijom predvođenom SAD-om.

“Kad je koalicija predvođena SAD-om prošlog meseca počela ofenzivu na severu provincije Rake, Rusija je ponudila koordinaciju i pomoć. Takođe je ponudila zajednička dejstva ruskog i američkog vazduhoplovstva na položaje protiv Fronta Al-Nusra, grupe povezane sa Al-Kaidom. Međutim, službeni Washington odbio je obe ponude, a Moskva nije krila razočaranje”, javila je Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr.

Amerika je optužila Rusiju da uglavnom napada protivnike Bashara al-Assada, ali službeno – saradnja Washingtona i Moskve ograničena je na izbegavanje nesreća na sirijskom nebu.

“Moskva bi želela mnogo viši stepen saradnje, jer bi joj to omogućilo da legitimizira snage predsednika Assada. To je moguće samo ako se udruže američka i ruska koalicija”, kaže politički analitičar Sergej Strokan.

Oba vojna saveza još su daleko od toga da zauzmu Raku. Zasad se čini kako Kremlj ne uspeva uvući SAD u neku vrstu saradnje u Siriji, koja bi Rusiji pomogla da ostvari neke druge političke ciljeve.

Izvor: Al Jazeera
Previous Tržište koje raste: Srbiji nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka
Next Izveštaj: ECB će možda morati dodatno olabaviti monetarnu politiku

You might also like

Geopolitika

Japanski premijer krajem decembra u Perl Harboru

Japanski premijer Šinzo Abe najavio je danas da će posetiti Havaje 26. i 27. decembra gde će se sastati sa američkim predsednikom Barakom Obamom i kao prvi japanski lider odati

Geopolitika

Kina i Indija gomilaju raketno oružje u oblasti Himalaja

Kina je rasporedila dodatne rakete i borbene avione duž granice sa Indijom, objavio je portal specijalizovan za vojna pitanja sa područja Azije “Kanwa Asian Defense”.

Geopolitika

Evropa zadovoljna ishodom parlamentarnih izbora u Holandiji

Dan posle parlamentarnih izbora u Holandiji Evropa može da odahne, ne samo zato sto je pobedio liberalni premijer Mark Rute, već što je izgubio desničar Gert Vilders, ocenjuju evropski mediji.