Izveštaj: ECB će možda morati dodatno olabaviti monetarnu politiku

Izveštaj: ECB će možda morati dodatno olabaviti monetarnu politiku

Ako inflacija ne počne da raste, a vlade ne pronađu načine da reše problem loših bankarskih kredita kako bi pomogle ekonomijama da iskoriste sve prednosti podsticaja Evropske centralne banke, ECB će morati dodatno olabaviti monetarnu politiku, upozorila je u petak Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U izveštaju o evrozoni i Evropskoj uniji OECD ističe da bi eventualni negativni ekonomski šokovi predstavljali argument za daljnje popuštanje monetarne politike ECB, kako bi se inflacija zadržala na putu prema ciljanih blizu 2 odsto.

“ECB bi mogla da predvidi dodatno rezanje kamatnih stopa, pre svega one na depozite jer je to najvažnija kamatna stopa u okruženju viška likvidnosti”, kaže se u izveštaju iz OECD.

Uz prošireni program otkupa obveznica i izuzetno niske kamatne stope ECB se nada da će inflacija u narednoj godini porasti na 1,2 odsto, sa ovogodišnjih samo 0,2 odsto.

Međutim, slabost u bilansama nekih banaka, koncentrisanih uglavnom u Grčkoj i Italiji, sprečava da se prednosti labave monetarne politike prošire na kompanije i potrošače.

OECD je predložio da se takvim bankama uvedu naknade na kapital kako bi ih se podstaklo da se reše loših kredita, možda kroz osnivanje Evropskog društva za upravljanje imovinom kao kupca, koje bi imalo koristi od ekonomije obima i diverisifikacije rizika.

Teško da će ova preporuka OECD proći u Nemačkoj, gde mnogi poreski obveznici već imaju utisak da se njima isporučuje račun rastrošnih južnih vlada, konstatuje Reuters.

OECD procenjuje da će ekonomija u zoni evra ove godine porasti 1,6 odsto i 1,7 odsto naredne godine, pod pretpostavkom da se Britanci opredele za ostanak u EU.

Za Evropsku uniju OECD predviđa rast 1,8 odsto u ovoj godini i 1,9 odsto u 2017. godini, bez obzira na rizik koji nosi Brexit.

Izvor:Agencije
Previous Sirija: Bitka za Raku - u igri mnogo veći ulog
Next Centralna banka Rusije snizila referentnu kamatu prvi put za 10 meseci, rublja oslabila

You might also like

Tema dana

Predsednici Srbije i Kine u Pekingu o novim zajedničkim projektima dve zemlje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Pekingu sa predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim će razgovarati o razvoju zajedničkih srpsko-kineskih projekata.

Makroekonomija

Devizne rezerve Ukrajine porasle 17 odsto u prošloj godini

Devizne rezerve Ukrajine prošle godine su porasle 17 odsto, i 1. januara 2017. su iznosile 15,5 milijardi dolara, saopštila je ukrajinska Centralna banka.

Industrija

Eurofer: Kina koristi železaru u Srbiji u sporu oko čelika sa EU

Nemački dnevnik Frankfurter allgemeine zeitung, prenosi da je evropsko udruženje proizvođača čelika Eurofer, zabrinuto zbog mogućnosti da Kina, sa ciljem da nesmetano prodaje jeftin čelik u Evropi, koristi železaru u Srbiji.