Libija: Luka Sirt pod kontrolom vladinih snaga, nastavljene borbe za grad

Libija: Luka Sirt pod kontrolom vladinih snaga, nastavljene borbe za grad

Libijske snage su saopštile da su vratile pod kontrolu luku u gradu Sirt, nakon žestokih borbi sa pripadnicima takozvane Islamske države.

Sirt je najznačajnije uporište džihadista van Iraka i Sirije, preneo je britanski BBC.

Brigade koje se uglavnom sastoje od boraca iz Misrate su ove nedelje u borbama protiv snaga IS ostvarile značajan napredak prema centru Sirta, u okviru ofanzive koju su pokrenuli prošlog meseca.

Početkom ove nedelje su libijski avioni počeli da bombarduju pozicije IS u Sirtu, dok je ratna mornarica napala džihadiste sa mora, navode libijski zvaničnici, dodajući da se ofanziva nastavlja.

Portparol libijskih snaga, general Muhammad al-Ghusri, izjavio je da su vođe IS u Sirtu pobegli severno od grada, u pustinju, ali je dodao i da je veliki broj militanata i dalje pod opsadom u centru Sirta.

Islamska država je počela da se širi na Libiju 2014. godine usled političke krize i konflikta u toj zemlji.

Džihadisti su preuzeli kontrolu nad Sirtom prošle godine, ali od tada teško uspevaju da zadrže dotad osvojenu teritoriju ili da dobiju podršku u drugim delovima Libije.

Grad Sirt je u blizini nekoliko velikih naftnih polja i rafinerija koje dnevno mogu preraditi 700 hiljada barela sirove nafte.

Proizvodnja nafte u Libiji pre svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg predsednika Moamera Gadafija 2011. godine iznosila je 1,61 miliona barela dnevno. Zbog sukoba u zemlji libijska proizvodnja nafte u 2016. je pala ispod 400 hiljada barela dnevno.

Zalihe nafte u Libiji procenjuju se na 48 milijardi barela.

Previous Milan Ćulibrk: Sad je pitanje treba li NBS štampati novac kako bi pogurala rast i inflaciju
Next Dinar ojačao, u ponedeljak 123,26 dinara za jedan evro

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Granatiran konzulat Poljske u Ukrajini, Poljaci upiru prstom u “treću” stranu

Na konzulat Poljske u Lucku na zapadu Ukrajine noćas je ispaljena granata u trenutku kada je u zgradi bilo samo obezbeđenje, a poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Ukrajine

Geopolitika 0 Comments

Prvi sastanak NATO i Rusije nakon dve godine

Najviši vojni zvaničnici NATO i Rusije će se danas sastati u Briselu po prvi put u gotovo dve godine, u pokušaju da ublaže međusobne tenzije oko područja Baltičkog mora, kao

Ove valute strahuju od nove američke administracije, trgovci u stanju pripravnosti

Protekcionistički stav nove američke administracije i sklonost Donalda Trampa da šokira tržišta, drže trgovce valutama u stanju stalne pripravnosti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply