Sve veće razlike u bogatstvu zemalja evrozone

Sve veće razlike u bogatstvu zemalja evrozone

U evrozoni su razlike u bogatstvu u porastu i dok rast cena nekretnina pomaže Nemcima da postanu još bogatiji, južnoevropske zemlje zaostaju, pokazalo je istraživanje.

Dok je jaz između severnih zemalja, kao što je Holandija, i južnih država, poput Portugala, odavno značajna, istraživanje jednog odeljenja nemačkog fonda Flossbach von Storch pokazuje da se jaz povećava. Uzimajući u obzir stavke, kao što su nekretnine, akcije, umetnost i skupo vino, istraživanje je pokazalo da je bogatstvo u Nemačkoj i Austriji poraslo u 2015. za više od 7 odsto u odnosu na godinu ranije.

To je otprilike dvostruko veća stopa rasta od one u Italiji i Španiji, dok su Grci zabeležili pad bogatstva za više od 4 odsto. Cene nekretnina, koje su na primer skočile za više od 6 odsto u Nemačkoj, bile su najveći pokretač bogatstva.

Te razlike dovode do političke napetosti u 19-članoj evrozoni, dok niže cene nekretnina u južnim zemljama pogađaju tamošnje banke koje drže kuće i poslovne nekretnine kao garanciju za kredite.

foto: tomegavax.com

foto: tomegavax.com

“Do 2006. godine kada je došlo do pucanja balona na tržištu nekretnina, zemlje na jugu imale su skok. Sada se nalaze u situaciji sličnoj onoj u Japanu”, rekao je Thomas Mayer, osnivač istraživačkog instituta koji je proveo istraživanje.

Japan se već dugo bori s uglavnom stagnirajućom ekonomijom i sve većim državnim dugom. Neki ekonomisti strahuju da zemlje u Evropi čeka slična sudbina.

“Zemlje na seeru nisu imale tako jaku inflaciju i prošle su bolje”, rekao je Mayer.

Evropska centralna banka potvrdila je taj opšti trend, objavivši da se jaz između slabijih i jačih zemalja u evrozoni povećava, a ne smanjuje kako je izvorno zamišljeno kada je stvorena jedinstvena valuta.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Ryanair uskoro počinje da leti iz Niša ka Dizeldorfu i Milanu
Next Air Serbia nudi specijalne letove po regionu

You might also like

Politika

Sebastian Kurz: Austrija se zalaže za brži napredak Srbije ka EU

Povodom današnjeg Samita o zapadnom Balkanu, ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurz ocenio je da je cilj da se postigne dalji konkretni napredak u oblasti prekogranične saradnje u oblasti infrastrukture,

Društvo

Potrošačke cene otišle u “minus”

Potrošačke cene u Srbiji u julu ove godine su bile manje za 0,4 odsto nego u junu, a godišnji rast tih cena, kojima se meri inflacija, iznosio je 3,2 odsto.

Društvo

Više od 1,2 miliona Srba kupuje online

U Srbiji je prošle godine oko 1,2 miliona građana kupovalo putem interneta, što je 5odsto više nego 2014. godine, ali Srbija je i dalje ispod evropskog proseka, obavljeno je na skupu