Sirija: Mirovni pregovori spušteni na nivo tehničkih sastanaka

Sirija: Mirovni pregovori spušteni na nivo tehničkih sastanaka

UN neće održati još jednu rundu sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi dok se zvaničnici sa svih strana ne saglase o parametrima za dogovor o političkoj tranziciji čiji je rok 1. avgust, izjavio je u četvrtak specijalni izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistura.

“Još nije vreme za zvaničnu treću rundu međusirijskih pregovora”, rekao je De Mistura novinarima.

U međuvremenu će se do 1. avgusta održati serija tehničkih sastanaka na nižem novou na različite teme od uloge sirijske armije do nacionalnih institucija nakon što bude dogvoren bilo kakav mirovni sporazum.

Specijalni izaslanik UN za Siriju je istakao i da je od Rusije dobio informaciju o oslobađanju “značajnog broja” boraca koje je prethodno zarobila sirijska Vlada, ali o tome očekuje zvaničnu potvrdu i više detalja, uključjući da li i koliko među njima ima političkih zatvorenika.

Više od 100 000 ljudi kako se veruje zatvorila je sirijska vlada u brojnim centrima za pritvor u toku petogodišnjeg rata. Takođe nepoznati broj zarobljenika nalazi se u rukama pobunjenika i džihadističkih grupa, koje su ih otele.

Srijska vlada je dala dozvolu Ujedinjenim nacijama (UN) za slanje konvoja humanitarne pomoći u 19 opkoljenih gradova, izjavio je takođe de Mistura.

“UN su dobile dozvolu za slanje humanitarne pomoći u 19 opkoljenih sirijskih gradova, ali to još ne znači i da će biti dozvoljena distribucija te pomoći”, rekao je Mistura novinarima u Ženevi poslije sastanka radne grupe o humanitarnoj pomoći.

On je dodao da je vlada u Damasku i ranije davala zeleno svetlo za isporuku humanitarne pomoći, ali je u posljednjem trenutku sprečavala njenu distribuciju.

Mistura je rekao da će, ukoliko se isporuka pomoći ne realizuje, “sve moguće opcije biti razmotrene”, misleći na distribuciju avionima ili helikopterima, ali je ocenio da te složene vazdušne operacije neće biti moguće bez odobrenja sirijske vlade.

Prema procenama UN, u 19 opkoljenih oblasti živi oko 592.700 ljudi.

Dvadeset zemalja i organizacija iz Međunarodne grupe za podršku Siriji odredilo je prošlog meseca 1. jun kao posljednji dan roka za slanje humanitarnih konvoja u opkoljena mesta, ali su UN u petak saopštile da se rok produžava do 10. juna.

U petogodišnjem ratu u Siriji poginulo je više od 280.000 ljudi, a nekoliko miliona je napustilo svoje domove.

Indirektni mirovni pregovori zapali su u ćorsokak zbog odbijanja sirijskog predsednika Bašara al Asada da ode sa vlasti, što je ključni zahtev opozicije.

Izvor:RSE

Previous SE pozvao Srbiju da poboljša borbu protiv pranja novca, sektor nekretnina posebno podložan riziku
Next Dinar nepromenjen prema evru, oslabio 0,9 odsto u odnosu na dolar

You might also like

Geopolitika

SAD zabranile ulazak građanima “zemalja koje izazivaju posebnu zabrinutost”

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u petak dekret kojim se zabranjuje ulazak svim sirijskim izbeglicama u SAD na neodređeno vreme, a na listu se po potrebi mogu dodati i

Geopolitika

Duterte poručio Sjedinjenim Državama da se pripreme da napuste Filipine

Flipinski predsednik Rodrigo Duterte poručio jeu petak Sjedinjenim Američkim Državama da se pripreme za moguće ukidanje vojnog dogovora, kojim je Vašingtonu omogućeno da rasporedi vojnike i opremu za vežbe u

Geopolitika

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN zbog iranske rakete

Savet bezbednosti UN danas će održati hitnu sednicu posvećenu iranskom lansiranju rakete srednjeg dometa, saopštili su diplomatski izvori UN.