SE pozvao Srbiju da poboljša borbu protiv pranja novca, sektor nekretnina posebno podložan riziku

SE pozvao Srbiju da poboljša borbu protiv pranja novca, sektor nekretnina posebno podložan riziku

Savet Evrope pozvao je Srbiju da ustanovi jasnu krivičnu politiku za istrage i procese o pranju novca, kao i da uradi više u borbi protiv finansiranja terorizma.

U juče objavljenom izveštaju tela Saveta Evrope protiv pranja novca MONEYVAL vlasti u Srbiju su pohvaljene zbog poboljšanja pravnog i institucijalnog okvira, ali je utvrđeno da Srbija ne radi dovoljno u sistematskoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Srbija je suočena s mnoštvom pretnji u vezi s pranjem novca, navodi se u izveštaju uz ocenu da najveća pretnja dolazi od organizovanih kriminalnih grupa umešanih u trgovinu drogama i ljudima.

Smatra se da utaja poreza i korupcija donose značajnu dobit kriminalu, navodi se u izveštaju o Srbiji i dodaje da su kupovina nekretnina, vredne pokretne imovine i investicije u hartije od vrednosti najčešće metode pranja novca, zbog čega su bankarstvo, doznake i sektor nekretnina posebno podložni rizicima od pranja novca.

“Mada je ustanovljeno da banke i kompanije za doznake potpuno primenjuju efektivne mere protiv tih rizika, to nije uvek slučaj s agentima za nekretnine”, navodi Savet Evrope.

Vlasti u Srbiji su pohvaljene za napore u ispitivanju važnog slučaja za pranja novca povezano s organizovanim kriminalom, ali su pozvane da hitno urade nešto kako bi se osiguralo da se napori u borbi protiv pranja novca bili adekvatni rizicima s kojima se Srbija suočava u toj oblasti.

Treba ustanoviti jasnu krivičnu politiku za istrage i procese zbog pranja novca, uključujući pravljenje centralne baze podataka za sve slučajeve.

Sa separatističkim i ekstremističkim grupama u regionu, Srbija je suočena s povišenim rizicima finansiranja terorizma, posebno u vezi s neprofitnim sektorom i neformalnim novčanim doznakama.

Vlasti su prepoznale to i preduzele mere za suzbijanje tih rizika, navodi se izveštaju, ali i dodaje da nema osuda za finansiranje terorizma, dok je pokrenut samo jedan sudski postupak, navedeno je u izveštaju stručnjaka Saveta Evrope.

Izvor:Beta
Previous Evro na najnižem nivou prema japanskom jenu u poslednje 3 godine
Next Sirija: Mirovni pregovori spušteni na nivo tehničkih sastanaka

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Christofer Dembik: Povlačenje Sjedinjenih Država iz TPP imaće direktne posledice po globalnu ekonomiju

Povlačenje Sjedinjenih Država iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP) je korak u pogrešnom smeru i najgori mogući scenario za svetsku ekonomiju i imaće uglavnom pet direktnih posledica, kaže u komentaru za Gdeinvestirati.com

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija među prvih 50 kongresnih destinacija u svetu, šestu godinu zaredom

Srbija je već šestu godinu zaredom među prvih 50 kongresnih destinacija u svetu, pokazuju najnoviji podaci Međunarodne asocijacije za kongrese i konferencije ICCA (International Congress and Convention Association).

Društvo 0 Comments

RZS: Godišnji rast cena 3,6 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je da su cene proizvoda i usluga u martu u odnosu na februar ove godine, u proseku su više za 0,2 odsto, a u poređenju

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply