Rusija postala najveći snabdevač nafte i gasa

Rusija postala najveći snabdevač nafte i gasa

Prošle godine je Rusija postala najveći izvoznik nafte i prirodnog gasa u svetu, prema godišnjem izveštaju kompanije British Petroleum (BP) o energentima u svetu.

Posmatrano po izvozu nafte, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju, i zadržala je vodeću poziciju u izvozu prirodnog gasa, prenosi Russia today. Tri četvrtine proizvedene ruske nafte je prošle godine otišlo u izvoz, dok je izvezeno 33,7 odsto proizvedenog gasa. Rusija je, takođe, izvezla 41,8 odsto od ukupno proizvedenih količina uglja.

Prema izveštaju BP-a, izvoz nafte sa Bliskog istoka je prošle godine porastao za 670.000 barela dnevno, zbog skoka iračke i saudijske proizvodnje na rekordne nivoe. Oko 75 odsto izvoza bliskoistočne nafte je otišlo u Azijsko-pacifički region, iako je Evropa povećala uvoz nafte iz tog regiona za 590.000 barela dnevno.

“Rusija je vodeći snabdevač Evrope naftom i gasom, koji čine 37 odsto i 35 odsto od ukupne evropske potrošnje”, navodi se u izveštaju.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Air Serbia nudi specijalne letove po regionu
Next Tesla Motors: Počela prodaja električnih automobila

You might also like

Energetika i naftna industrija

Za članstvo u EU Srbija mora povećati zalihe nafte 10 puta

Zemlje članice EU moraju da imaju krizne zalihe nafte za bar 90 dana, a isto čeka i Srbiju na putu ka članstvu u Uniji, rečeno je danas na okruglom stolu

Energetika i naftna industrija

Slobodan Ružić: Savremeni uređaji rešavaju probleme visokih računa za struju

Problem visokih decembarskih računa za struju, na koje se do sada Elektroprivredi Srbije žalilo 1.880 potrošača od 3,6 miliona domaćinstava, mogao bi da se reši daljinskim očitavanjem, odnosno uvođenjem novih,

Kompanije

Novosti: Očekuje nas novo poskupljenje gasa za 14,2 odsto

Kako pišu današnje Večernje novosti, kompanija Srbijagas je obavestila distributere gasa u Srbiji da će taj energent poskupeti za 14,02 odsto.