Evropske berze zabeležile velike gubitke, cena nafte pala 3 odsto, dolar i zlato poskupeli

Evropske berze zabeležile velike gubitke, cena nafte pala 3 odsto, dolar i zlato poskupeli

Cene akcija na evropskim berzama u petak su oštro pale, zabeleživši najveći jednodnevni procentualni pad od polovine februara.

Indeks Stoxx Europe 600 pao je 2,4 odsto, na 332,92 poena. što je njegov najniži nivo od 6 maja. Na nedeljnom nivou Stoxx 600 je u gubitku 2,5 odsto.

Indeks nemačke berze DAX je pao 2,52%, francuski CAC40 je oslabio 2,24% a londonski FTSE100 je zatvorio u minusu 1,86 odsto.

Pritisnuti akcijama u finansijskom sektoru, oštro su pali glavni indeksi berzi u Milanu i Madridu, 3,62 odsto, odnosno 3,18 odsto.

Najveće gubitke danas su zabeležile ciklične akcije, poput akcija evropskog sektora osiguranja i banaka. Tako su akcije italijanke banke UniCredit pale 6,3 odsto, španske Banco Santander -5,0 odsto, nemačke Deutsche Bank 5,4 odsto a francuske BNP Paribas -3,4 odsto.

“Britanski referendum koji se održava za manje od dve nedelje, nastavak slabog rasta u EU i pad cena nafte, izgleda da uzimaju danak u evropskim akcijama”, mišljenja je Markus Huber, broker u “City of London Markets”.

Gubitnici u današnjem trgovanju bili su i u sektoru sirovina. Indeks energetskog sektora pritom je pao za 1,7 posto a sektora ruda za 2,6 posto, nakon što je rast vrednosti dolara spustio cene nafte i metala. Jači dolar čini naftu, sirovine i drugu robu koja se obračunava u dolarima, skupljom za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju.

Cena “brent” nafte pala je 2,91 odsto, na 50,44 dolara za barel a američke WTI za 3,16 odsto, na 48,96 dolara

“Cene nafte su pale nakon što je dolar promenio smer”, objavila je banka ANZ, dodavši da bi prekidi u snabdevanju mogli sprečiti daljnji pad.

Dolar je danas ojačao u odnosu na većinu valuta. Dolarov indeks koji meri vrednost američke u odnosu na vodeće svetske valute ojačao je 0,4 odsto, na 94,46 poena. Od početka decembra, kada je Fed po prvi put od 2006. godine povećao ključne kamatne stope, dolarov indeks je u dobitku 5 odsto.

Dolar je danas najviše ojačao u odnosu na britansku funtu, 0,88 odsto, dok je prema evru ojačao 0,5 odsto, na 1,1259 dolara.

Dok prinosi na globalne obveznice i akcije padaju, cena zlata raste treći dan uzastopno. Unca zlata danas je poskupela 5,70 dolara, odnosno 0,46 odsto i košta 1275,50 dolara. Na nedeljnom nivou zlato je na dobitku 3,99 odsto, a od početka godine skoro 20 odsto.

Previous Beogradska berza: Obveznice i NIS pogurali promet
Next Produktna berza: Slab nedeljni promet, realizovana prva prodaja pšenice “na zeleno”

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Ulagači na oprezu uoči sezone kvartalnih rezultata

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija blago pale jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava tromesečnih poslovnih rezultata kompanija.

Tema dana 0 Comments

Rublja raste četvrti mesec zaredom, uprkos padu cene nafte

Pad cena nafte oslabio je valute mnogih zemalja izvoznika “crnog zlata”, ali ruska rublja raste već četvrti mesec zaredom.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Prekid pozitivne serije

Na azijskim berzama je u utorak prekinut šestodnevni pozitivni niz.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply