Evropske berze zabeležile velike gubitke, cena nafte pala 3 odsto, dolar i zlato poskupeli

Evropske berze zabeležile velike gubitke, cena nafte pala 3 odsto, dolar i zlato poskupeli

Cene akcija na evropskim berzama u petak su oštro pale, zabeleživši najveći jednodnevni procentualni pad od polovine februara.

Indeks Stoxx Europe 600 pao je 2,4 odsto, na 332,92 poena. što je njegov najniži nivo od 6 maja. Na nedeljnom nivou Stoxx 600 je u gubitku 2,5 odsto.

Indeks nemačke berze DAX je pao 2,52%, francuski CAC40 je oslabio 2,24% a londonski FTSE100 je zatvorio u minusu 1,86 odsto.

Pritisnuti akcijama u finansijskom sektoru, oštro su pali glavni indeksi berzi u Milanu i Madridu, 3,62 odsto, odnosno 3,18 odsto.

Najveće gubitke danas su zabeležile ciklične akcije, poput akcija evropskog sektora osiguranja i banaka. Tako su akcije italijanke banke UniCredit pale 6,3 odsto, španske Banco Santander -5,0 odsto, nemačke Deutsche Bank 5,4 odsto a francuske BNP Paribas -3,4 odsto.

“Britanski referendum koji se održava za manje od dve nedelje, nastavak slabog rasta u EU i pad cena nafte, izgleda da uzimaju danak u evropskim akcijama”, mišljenja je Markus Huber, broker u “City of London Markets”.

Gubitnici u današnjem trgovanju bili su i u sektoru sirovina. Indeks energetskog sektora pritom je pao za 1,7 posto a sektora ruda za 2,6 posto, nakon što je rast vrednosti dolara spustio cene nafte i metala. Jači dolar čini naftu, sirovine i drugu robu koja se obračunava u dolarima, skupljom za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju.

Cena “brent” nafte pala je 2,91 odsto, na 50,44 dolara za barel a američke WTI za 3,16 odsto, na 48,96 dolara

“Cene nafte su pale nakon što je dolar promenio smer”, objavila je banka ANZ, dodavši da bi prekidi u snabdevanju mogli sprečiti daljnji pad.

Dolar je danas ojačao u odnosu na većinu valuta. Dolarov indeks koji meri vrednost američke u odnosu na vodeće svetske valute ojačao je 0,4 odsto, na 94,46 poena. Od početka decembra, kada je Fed po prvi put od 2006. godine povećao ključne kamatne stope, dolarov indeks je u dobitku 5 odsto.

Dolar je danas najviše ojačao u odnosu na britansku funtu, 0,88 odsto, dok je prema evru ojačao 0,5 odsto, na 1,1259 dolara.

Dok prinosi na globalne obveznice i akcije padaju, cena zlata raste treći dan uzastopno. Unca zlata danas je poskupela 5,70 dolara, odnosno 0,46 odsto i košta 1275,50 dolara. Na nedeljnom nivou zlato je na dobitku 3,99 odsto, a od početka godine skoro 20 odsto.

Previous Beogradska berza: Obveznice i NIS pogurali promet
Next Produktna berza: Slab nedeljni promet, realizovana prva prodaja pšenice “na zeleno”

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Industrijski sektor oslabio, tehnološki ojačao

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 pali jer je zbog uvođenja carina na čelik i aluminijum industrijski sektor pod pritiskom, dok je Nasdaq indeks porastao zahvaljujući jačanju

Telekomunikacioni S&P 500 indeks na ivici ukidanja

Talas spajanja, preuzimanja, pa na kraju i propasti telekomunikacionih kompanija u SAD-u od njihovog je S&P 500 berzanskog indeksa stvorio tek senku, pa se čak razmišlja o njegovom ukidanju.

Beogradska berza: Belex nedelju otvorio u minusu

Ukupna realizacija u trgovanju na Beogradskoj berzi u utorak je iznosila 30,1 milion RSD (0,2 miliona EUR) uz pad berzanskih indeksa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply