Evro na najnižem nivou prema japanskom jenu u poslednje 3 godine

Evro na najnižem nivou prema japanskom jenu u poslednje 3 godine

Pad cena evropskih akcija i uverenje da američka centralna banka neće uskoro menjati kamatne stope povećali su tražnju za valutama koje se smatraju bezbednijim utočištem za kapital.

Jen je juče na tržištu u Njujorku ojačao 1 odsto prema evru, na 120,64 jena, najviši nivo od aprila 2013.  U odnosu na američku valutu, vrednost japanske je porasla 0,4 odsto, na 105,52 jena za dolar, što je njegova najviša vrednost od 4 maja.

Sada je samo 18 odsto investitora sklono verovati da će Federalne rezerve pooštriti monetarnu politiku u julu, u odnosu na 55 odsto koliko ih je u to verovalo pre objavljivanja podataka sa američkog tržišta rada koji je pokazao najmanji rast od 2010.

“Jen ima podršku iz više izvora, uključujući slab start evropskih tržišta akcija, sporiji globalni rast i smanjena očekivanja po pitanju povećanja kamata u SAD”, kaže Lee Hardman, strateg u Tokyo-Mitsubishi UFJ sa sedištem u Londonu.

Kako rizici na finansijskim tržištima rastu, jen bi mogao dodatno ojačati, što bi moglo prisiliti japanske monetarne vlasti da intervenišu na tržištu valuta, smatra Jane Foley, valutni strateg u Rabobank. Britanski referendum 23.juna, predstojeći izbori u Španiji i politička nesigurnost u Italiji i SAD su događaji koji čine “tržišta pomalo nervoznim”, dodaje ona.

Izvor:Bloomberg
Previous Turska zabranila prodaju veštačkih đubriva, cene na berzi pale 3 odsto
Next SE pozvao Srbiju da poboljša borbu protiv pranja novca, sektor nekretnina posebno podložan riziku

You might also like

Berza

Evropske berze: Energetski sektor podržava rast berzi

Na evropskim berzama u utorak su cene akcija porasle, najviše u energetskom sektoru zbog rasta cena nafte, dok je rudarski pod pritiskom.

Berza

Beogradska berza: Prekid silaznog trenda, dominirala Komercijalna banka

Dvodnevni silazni trend tržišta danas je prikinut uz dominaciju u trgovanju akcija Komercijalne banke (KMBN). Ukupan promet iznosio je 26,1 milion RSD (0,21 milion EUR), dok je indeks Belex15 ojačao

Berza

Azijske berze: Oprezna trgovina, manji pad indeksa

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, a indeksi su na putu nedeljnih gubitaka, kao i kurs dolara, što je posledica nesigurnosti na tržištima zbog niza skandala američkog predsednika Donalda Trumpa.