Evro na najnižem nivou prema japanskom jenu u poslednje 3 godine

Evro na najnižem nivou prema japanskom jenu u poslednje 3 godine

Pad cena evropskih akcija i uverenje da američka centralna banka neće uskoro menjati kamatne stope povećali su tražnju za valutama koje se smatraju bezbednijim utočištem za kapital.

Jen je juče na tržištu u Njujorku ojačao 1 odsto prema evru, na 120,64 jena, najviši nivo od aprila 2013.  U odnosu na američku valutu, vrednost japanske je porasla 0,4 odsto, na 105,52 jena za dolar, što je njegova najviša vrednost od 4 maja.

Sada je samo 18 odsto investitora sklono verovati da će Federalne rezerve pooštriti monetarnu politiku u julu, u odnosu na 55 odsto koliko ih je u to verovalo pre objavljivanja podataka sa američkog tržišta rada koji je pokazao najmanji rast od 2010.

“Jen ima podršku iz više izvora, uključujući slab start evropskih tržišta akcija, sporiji globalni rast i smanjena očekivanja po pitanju povećanja kamata u SAD”, kaže Lee Hardman, strateg u Tokyo-Mitsubishi UFJ sa sedištem u Londonu.

Kako rizici na finansijskim tržištima rastu, jen bi mogao dodatno ojačati, što bi moglo prisiliti japanske monetarne vlasti da intervenišu na tržištu valuta, smatra Jane Foley, valutni strateg u Rabobank. Britanski referendum 23.juna, predstojeći izbori u Španiji i politička nesigurnost u Italiji i SAD su događaji koji čine “tržišta pomalo nervoznim”, dodaje ona.

Izvor:Bloomberg
Previous Turska zabranila prodaju veštačkih đubriva, cene na berzi pale 3 odsto
Next SE pozvao Srbiju da poboljša borbu protiv pranja novca, sektor nekretnina posebno podložan riziku

You might also like

Cena bakra postavljena da u 2017. završi na nižem nivou nego prošle godine

Prvog radnog dana u nastupajućoj nedelji na svetskim tržištima u fokusu će svakako biti poruke sa Svekineskog narodnog kongresa i izjava premijera Li Kećijanga da će stopa rasta BDP-a u

Azijske berze: Indeksi na novoj najvišem nivou u deset godina

Azijska berze su dotakle nove najviše nivoe u deset godina za što su zaslužne pozitivne ocene Feda o američkoj ekonomiji.

Beogradska berza: Blagi pad indeksa, obveznice dominirale trgovanjem

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je odličan promet od 305,5 miliona RSD (2,6 miliona EUR), ali pre svega zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim hartijama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply