Wall Street: Slabljenje dolara podstaklo investitore

Wall Street: Slabljenje dolara podstaklo investitore

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle jer je slabljenje dolara podržalo cene sirovina i podstaklo nadu u poboljšanje prihoda američkih multinacionalnih kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,37 odsto, na 18.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,33 odsto, na 2.119 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 odsto, na 4.974 boda. Najviše su juče, 0,7 odsto, porasle cene akcija u industrijskom sektoru, zahvaljujući slabljenju dolara jer bi to moglo podstaći prihode američkih multinacionalnih kompanija s inostranih tržišta.

Poslednjih dana dolar slabi jer su splasnule špekulacije da će američka centralna banka već na leto povećati ključne kamatne stope. Zbog toga je juče njegova vrednost u odnosu na korpu šest valuta pala na najniži nivo u pet nedelja.

Niži kurs dolara podstakao je i rast cena sirovina, pa je S&P indeks rudarskog sektora juče ojačao 0,6 odsto. S druge strane, u energetskom su sektoru cene akcija blago pale, uprkos nastavku rasta cena nafte.

berze

“Slabiji dolar i jačanje rudarskog sektora podržali su tržište. Multinacionalnim kompanijama odgovara slabiji dolar, pa je poskupljenje njihovih akcija podstaklo tržište”, kaže Michael James, direktor u firmi Wedbush Securities.

Zahvaljujući jučerašnjem rastu, Dow Jones indeks probio se, po prvi put od aprila, iznad nivoa od 18.000 bodova.

S&P 500 indeks dostigo je novi najviši nivo za sedam meseci, pa je sada samo 15-ak bodova udaljen od najvišeg nivoa u istoriji, dostignute u maju prošle godine.

Uprkos tome, na tržištu vlada oprez, na što ukazuje ispodprosečan obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 6,5 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 odsto, na 6.301 bod, dok je frankfurtski DAX pao 0,69 odsto, na 10.217 bodova, a pariski CAC 0,61 odsto, na 4.448 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Francuska vlada napravila aplikaciju za vanredne situacije
Next Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi skok indeksa

You might also like

Berza

Evropske berze: Ulagači na oprezu zbog geopolitičkih rizika

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su pale, nakon što su juče dostigle najviše nivoe od kraja 2015. godine, a ulagači su oprezni zbog geopolitičkih rizika i pada

Berza

Dinar ojačao, u petak 123,26 dinara za jedan evro

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,2647 dinara za jedan evro.

Berza

Uprava Philip Morris-a ponovo deli celokupnu dobit kroz dividendu

Odbor direktora duvanske industrije Philip Morris Operations sazvao je redovnu skupštinu akcionara kompanije za 7. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za prošlu godinu i donošenje odluke