Svetska banka povećala prognoze rasta privrede Srbije, snižene projekcije globalne ekonomije

Svetska banka povećala prognoze rasta privrede Srbije, snižene projekcije globalne ekonomije

BDP Srbije će porasti za 1,8 odsto u tekućoj godini, što je jednako projekciji iz januara, dok će u 2017. godini porasti za 2,3 odsto, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu januarsku projekciju, navodi se u junskom izveštaju Svetske banke pod nazivom “Perspektive globalne ekonomije”.

Za 2018. godinu, Svetska banka predviđa rast BDP-a Srbije od 3,5 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na predviđanja sa početka ove godine.

Istovremeno, Svetska banka je snizila projekciju rasta globalne ekonomije za 2016. godinu, koja će, prema najnovijim prognozama, porasti za samo 2,4 odsto u ovoj godini, što je jednako rastu iz 2015. godine i znatno niže u odnosu na projektovani rast od 2,9 odsto iz januarskog izveštaja, prenosi agencija France press.

Sporiji rast u razvijenim ekonomijama koči zemlje u razvoju, dok su svetska trgovina i investicije u nepovoljnom položaju, navodi se u izveštaju.

“Perspektive ubrzanja globalnog rasta ostaju prigušene”, dodaje SB, koja je naročito pesimistična u pogledu zemalja zavisnih od izvoza sirovina, poput nafte.

Od početka tekuće godine je, kako ocenjuje SB, primetno povećanje rizika, kao što je visok nivo zaduživanja kompanija u zemljama u razvoju, zbog čega su izložene kreditnoj krizi u uslovima stagnacije rasta.

Među rizicima su, kako se dodaje u izveštaju, i rastuća sumnja u pogledu agresivne politike monetarnog labavljenja u zemljama u razvoju.

“Ekonomski rast ostaje najvažniji pokretač za smanjenje stope siromaštva, i iz tog razloga smo izuzetno zabrinuti što rast značajno usporava u zemljama u razvoju koje zavise od izvoza sirovina”, izjavio je predsednik Svetske banke, Jim Yong Kim.

Usporeni rast je, kako je naveo, dokaz zašto je od izuzetne važnosti za države da slede politike koje će doprineti podizanju privrednog rasta i poboljšanju životnog standarda onih koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Ovaj izveštaj dolazi u uslovima kada se razvijene zemlje, pokretači globalnog rasta, poput Japana, Evrope i SAD, bore sa nižim stopama privrednog rasta.

Ozbiljno usporavanje američke privrede od početka ove godine ne pomaže podizanju privrednog rasta ostatka sveta, zbog čega je SB srezala prognozu rasta BDP-a Sjedinjenih Država za 0,8 procentnih poena, na 1,9 odsto u 2016. godini.

Evrozona će ostvariti rast od tek 1,6 odsto, a Japan, koji se bori sa deflatornim pritiscima, očekuje rast od slabašnih 0,5 odsto.

Kina će, prema predviđanjima SB, uspeti da ostvari stopu rast od 6,8 odsto u 2016. godini, ali će on usporiti na 6,3 odsto do 2018. godine.

Previous Proizvođači malina traže cenu od 2,30 evra
Next ECB počela kupovinu obveznica preduzeća, moguća kupovina i "palih anđela"

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Propala prodaja Jugoremedije

Kako niko nije otkupio dokumentaciju, izostalo je najavljeno otvaranja ponuda, pa je tako propala prodaja zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija, pišu Novosti, podsećajući da je kao pravno lice, bila ponuđena po

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Cena pšenice stabilna, kukuruz poskupeo

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je, skraćene, trgovačke nedelje prometovano 55% manje robe nego prethodne sedmice, dok je finansijska vrednost prometa bila niža za 50 odsto.

Makroekonomija 0 Comments

Ubrzao privredni rast Britanije u drugom kvartalu

Britanska privreda je ubrzala rast u drugom tromesečju 2018. godine, jer je toplo vreme stimulisalo aktivnost građevinskog sektora i privatnu potrošnju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply