Ruski ministar ekonomije: Privreda u stagnaciji, povratak na ranije stope rasta praktično nemoguć

Ruski ministar ekonomije: Privreda u stagnaciji, povratak na ranije stope rasta praktično nemoguć

Ekonomija Rusije je “u stanju stagnacije”, a da bi se vratila na visoke stope rasta, treba ulagati u infrastrukturu, liberalizovati tržište rada i povećati starosnu granicu za penzionisanje, izjavio je ministar ekonomije Aleksej Uljukajev.

“Rusija je u stanju stagnacije”, napisao je ministar u članku danas objavljenom u liberalnom dnevniku “Vedomosti”, prenosi Beta.

Pod uticajem zapadnih sankcija zbog ukrajinskog krize i pod uticajem pada cena nafte, zemlja je u recesiji već dve godine.

Uljukajev navodi “prve znake oporavka” i ocenjuje da bruto domaći proizvod može početi da raste u trećem ovogodišnjem kvartalu.

“Međutim, naši proračuni pokazuju da čak i u slučaju visokih cena nafte, povratak na stope rasta od pet do sedam odsto (prosek od 2000. godine) praktično je nemoguć”, upozorio je on.

Ministar se tako pridružio sve brojnijim glasovima koji smatraju da sadašnja kriza, za razliku od prethodnih, neće biti praćena jakim oporavkom.

Predsednik Vladimir Putin nedavno je upozorio da se rast neće vratiti sam po sebi i da se moraju naći “novi izvori rasta”, što su neki politički analitičari protumačili kao njegovu želju da postavi ekonomski program za predsedničke izbore 2018.

Ministar ekonomije je ocenio da je “realno” da se postigne godišnja stopa rasta od četiri odsto, ali, da bi se to postiglo, prednost moraju imati investicije, posebno u infrastrukturu.

Uljukajev je istakao značaj privlačenja stranih investitora i državnih mera podrške izvozu.

On je ocenio da je potrebno “povećati fleksibilnost tržišta rada”, promovisanjem mobilnosti radnika i olakšavanjem otpuštanja.

Uljukajev se izjasnio i za povećanje starosne granice za penzionisanje, fiksirane od 1930. godine na 55 godina života za žene i 60 za muškarce: “Neophodno je uravnotežiti penzioni sistem produžavanjem radnog veka budućih penzionera i smanjiti nedostatak radne snage na tržištu”.

Izvor:Beta
Previous NBS zadržala referentnu kamatu na 4,25 odsto
Next Evropske berze: Indeksi pali drugi dan zaredom

You might also like

Makroekonomija

Putin produžio embargo na hranu sa zapada

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je zabranu uvoza hrane sa zapada za još 18 meseci, posle odluke Evropske unije da produži sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

Makroekonomija

U evropske fondove slilo se 210 milijardi evra

Rastuća politička neizvesnost u Evropi nije sprečila globalne investitore da u evropske investicione fondove uplate najveći iznos novca u poslednjih pet godina.

Makroekonomija

Standard & Poor’s zadržala ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s (S&P) zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-, uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga.