RTB Bor: Moguć otpis 90 odsto starog duga

RTB Bor: Moguć otpis 90 odsto starog duga

Očekujem da će se poverioci Rudarsko-topioničarskog basena Bor saglasiti o otpisu 90 odsto potraživanja koja iznose 900 miliona evra, izjavio je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

“Od 1,25 milijardi evra ukupnog duga RTB-a stari dug je oko 900 miliona evra i nastao je pre 2000. godine. RTB nije u stanju da vrati dugove iz prošlog veka i to mora jasno da se kaže. Može i mora da vrati oko 350 miliona evra kreditnog zaduženja za novu topionicu i kupovinu rudarske opreme”, kazao je Spaskovski, saopštila je pres služba RTB-a.

Navedeno je da će se poverioci RTB-a izjašnjavati 6. i 7. jula o Unapred pripremljenom planu reogranizacije (UPPR) RTB-a kojim je predvidjen otpis 90 odsto starog duga preduzeća i otplata dugovanja za koja su date državne garancije ili neka druga obezbedjenja.

Predloženo je da RTB nastavi da posluje kao novo privredno društvo koje bi za osam godina izmirilo 10 odsto starih dugova prema svim neobezbedjenim poveriocima i da redovno isplaćuje sve tekuće obaveze.

foto: kurir.rs

foto: kurir.rs

Po rečima Spaskovskog, od oko 900 miliona evra starog duga skoro polovina otpada na Londonski i Pariski klub poverilaca.

“Dugoročni krediti za investicije iz Pariskog i Londonskog kluba poverilaca u iznosu 408 miliona evra bili su krediti za opremu i postrojenja koja danas više nisu u funkciji, kao uostalom ni rudnik za čije potrebe je kredit uziman. Borski kop ne radi već 20 godina”, kazao je Spaskovski.

On je istakao da RTB Bor nije dobio nikakav popust u odnosu na aranžmane postignute sa Pariskim i Londonskim klubom poverilaca jer nije bio državna firma, niti korisnik budžeta.

Kako je saopšteno, u 900 miliona evra starog duga ubraja se i onaj koji je vezan za isporuku bakra, odnosno povraćaj bakra koji se nikada nije desio, tako da RTB Bor grčkom Mitilineosu i londonskoj Standard banci duguje 9.000 tona bakra. U to vreme cena “crvenog metala” bila je 1.400 dolara za tonu, a danas tona vredi 4.600 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi skok indeksa
Next Prehrambena kompanija Yuhor otvara lanac svojih dućana

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Dobit Uniqa osiguranja 33,1 milion evra

Austrijska osiguravajuća kuća Uniqa ostvarila je u prvom tromesečju dobit pre oporezivanja od 33,1 milion evra.

Saobraćaj 0 Comments

Kragujevac: Proizvodnja novog modela FIAT 500L do kraja godine

Fiat Crysler automobili Srbija će 25. maja u Kragujevcu organizovati svečanost povodom početka proizvodnje novog modela fiat 500L koji će se od ove godine proizvoditi u kragujevačkoj fabrici, najavila je

Transport 0 Comments

Air Serbia: 44% na 3,9 miliona evra veći neto profit

Air Serbia je premašila pretprošlogodišnji rast dobiti za 44 odsto od 2,7 miliona evra, ostvarivši neto profit od 3,9 miliona evra u 2015, saopšteno je iz kompanije.

1 Comment

Leave a Reply